ΗΠΑ: «Φορολογήστε μας», λένε οι μεγιστάνες

ΗΠΑ: «Φορολογήστε μας», λένε οι μεγιστάνες

Οι «πατριώτες δισεκατομμυριούχοι» κάλεσαν ξανά την αμερικανική κυβέρνηση να φορολογήσει τον πολύ υψηλό πλούτο, όσο του αντιστοιχεί.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Το αίτημα «φορολογήστε τους πλούσιους» επανέλαβαν για μια ακόμη φορά οι αυτοαποκαλούμενοι «πατριώτες δισεκατομμυριούχοι», που συναντήθηκαν και πάλι διά ζώσης την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, πρόκειται για την ομάδα δισεκατομμυριούχων που συσπειρώθηκε το 2010 και έκτοτε επαναλαμβάνει από καιρού εις καιρόν το ίδιο αίτημα, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να φορολογήσει τον πολύ υψηλό πλούτο όσο του αντιστοιχεί. Μολονότι έχουν παρέλθει 12 χρόνια από την αρχική συσπείρωσή τους κι ενώ στη διάρκεια της πανδημίας οι βαθύπλουτοι είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 1,1 τρισ. δολάρια αθροιστικά, τίποτε δεν έχει αλλάξει και το αίτημα επαναδιατυπώνεται κάθε χρόνο. Και το πρόβλημα οξύνεται διαρκώς, καθώς η πανδημία τείνει να υποχωρήσει αλλά η πλειονότητα των πολιτών ανά τον κόσμο αντιμετωπίζει έναν επιταχυνόμενο πληθωρισμό και ένα δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης.

Προ ημερών ο Αμερικανός πρόεδρος υπέβαλε σχέδιο προϋπολογισμού που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των φόρων σε νοικοκυριά με πλούτο άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Και όσο η τύχη της πρότασης παραμένει αβέβαιη, οι σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες στους Ρώσους ολιγάρχες καταδεικνύουν πως η διεθνής κοινότητα μπορεί αρκετά εύκολα να συντρίψει όσους έχουν συγκεντρώσει υπερβολικό πλούτο και μάλιστα με ύποπτα μέσα.

«Κανείς δεν μιλούσε για φορολόγηση των πλουσίων όταν αρχίσαμε εμείς», επισήμανε ο Μορίς Περλ, προεδρεύων στις συνεδριάσεις των «πατριωτών δισεκατομμυριούχων» και πρώην γενικός διευθυντής της επενδυτικής BlackRock. Οπως υπογραμμίζει, ακόμη και η ίδια η συζήτηση επί του θέματος φαινόταν εντελώς γραφική έως γελοία επί του προηγούμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα τουλάχιστον διαφαίνεται κάποιου είδους αλλαγή, εφόσον ο πρόεδρος της υπερδύναμης θέτει το θέμα. Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει, πάντως, πως αιτία της στασιμότητας στο ζήτημα είναι οι ελιγμοί των πλουσίων, που έχουν παγιδεύσει το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά όλου του κόσμου και οδηγούν σε μείωση μισθών, διευρύνοντας διαρκώς την ανισότητα. Ενας άλλος ομιλητής στη συνεδρίαση των δισεκατομμυριούχων, ο Γκάρι Στίβενσον, που αποφάσισε να ειδικευθεί σε θέματα ανισότητας, προεξοφλεί πως η κατάσταση στον κόσμο θα γίνει χειρότερη. Οπως τονίζει, οι δισεκατομμυριούχοι έχουν κάνει διαστημικές περιουσίες χάρη στην παρατεταμένη άνοδο των αγορών και των τιμών των ακινήτων, καθώς και πολλών άλλων περιουσιακών στοιχείων στη διάρκεια της πανδημίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT