Ελληνική οικονομία: Προς την έξοδο από ενισχυμένη εποπτεία

Ελληνική οικονομία: Προς την έξοδο από ενισχυμένη εποπτεία

Η απόφαση θα ληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Ιούνιο.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας» τον Αύγουστο «έδειξε» χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας ότι η χώρα είναι «σε καλό δρόμο» προς αυτή την κατεύθυνση.

Οπως είπε σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η απόφαση θα ληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών τον Ιούνιο, αλλά ο ίδιος εκτιμά πως η Ελλάδα «θα καταφέρει να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι».

Το θέμα προφανώς συζητήθηκε στις επαφές του κ. Σταϊκούρα τόσο με τον κ. Ντομπρόβσκις, χθες, όσο και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, προχθές, αλλά και στη 14η αξιολόγηση σε επίπεδο επικεφαλής την περασμένη Τετάρτη. Πολιτικά, η απόφαση φαίνεται πως ελήφθη, καθώς οι ιθύνοντες συμφώνησαν να τελειώσει η εκκρεμότητα με το ειδικό καθεστώς της Ελλάδας και να μην υπάρχει καμιά σκιά, καθώς άλλα προβλήματα συσσωρεύονται πλέον στον ευρωπαϊκό ορίζοντα. Ετσι, κάποιες εκκρεμότητες στις μεταρρυθμίσεις συμφωνήθηκε να διευθετηθούν αργότερα και να λήξει το θέμα με μια απόφαση των υπουργών Οικονομικών στις 16 Ιουνίου, πλην απροόπτου, δηλαδή μιας αρνητικής τροπής, λόγω πολέμου, που θα ανέβαζε στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Ωστόσο και σ’ αυτή την περίπτωση, όπως δήλωσε στην «Κ» ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν (βλ. «Κ» 6/4/22), η Φρανκφούρτη διαθέτει αρκετή «δύναμη πυρός» για να αποτρέψει πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Ελληνική οικονομία: Προς την έξοδο από ενισχυμένη εποπτεία-1
Η Ελλάδα είναι «σε καλό δρόμο» προς την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ.

Ετσι, ο κ. Ντομπρόβσκις παρατήρησε χθες πως η Ελλάδα προχωράει καλά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με βάση την οποία θα ληφθεί η απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών τον Ιούνιο. «Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις μεταρρυθμίσεις, παρά την πανδημία και τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εχω απόλυτη πίστη ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη μεταρρυθμιστική δυναμική. Αυτή θα είναι η βάση για την πορεία προς το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας αυτό το καλοκαίρι», τουίταρε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Επίσης, ο Λετονός αξιωματούχος προϊδέασε ότι οι δύο δόσεις που απομένουν από την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, από 750 εκατ. ευρώ εκάστη, θα δοθούν χωριστά, η πρώτη τον Ιούνιο και η άλλη έως το τέλος του χρόνου.  

Ως προς την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα στον στόχο του 2,2% του ΑΕΠ, είπε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2023 θα συνεκτιμήσουν τις νέες πραγματικότητες που δημιούργησε ο πόλεμος και γενικότερα οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Πάντως, πρόσθεσε πως παραμένει σημαντικό να παρουσιάσει η Ελλάδα μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους της. Σχετικά με την επαναφορά ή μη της ρήτρας γενικής διαφυγής είπε ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν να μην ισχύσει για το 2023, αλλά αυτό θα επανεξεταστεί με τη δημοσιοποίηση των ανοιξιάτικων προβλέψεων της Κομισιόν στις 16 Μαΐου. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική, αλλά πρόσθεσε πως ο πληθωρισμός ανακόπτει τη δυναμική της κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή δράση για να αντιμετωπιστεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT