Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, κέρδη στο Παρίσι

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, κέρδη στο Παρίσι

Μαζικές πωλήσεις ομολόγων στις ΗΠΑ, στο 2,75% το δεκαετές για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2019.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μεταξύ επενδυτών επικράτησε ανησυχία για τις επιπτώσεις από το νέο κύμα της πανδημίας που πλήττει την Κίνα υπαγορεύοντας νέα lockdowns, από την αβεβαιότητα για το ντέρμπι που αναμένεται να είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά και από τη χωρίς τέλος παράταση του πολέμου στην Ουκρανία. Το κλίμα απαισιοδοξίας ενέτεινε άλλωστε η υποχώρηση των κινεζικών χρηματιστηρίων, καθώς ο δείκτης CSI 300 που παρακολουθεί τις μετοχές στις αγορές της Σαγκάης και της Σεντζέν κατέγραψε χθες απώλειες 3,1%, αντανακλώντας το δυσοίωνο κλίμα στη δεύτερη οικονομία του κόσμου. Οσον αφορά ειδικότερα την αγορά του Παρισιού, τελικά ήταν εκείνη που αποτέλεσε την εξαίρεση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ήταν η μοναδική που κινήθηκε ανοδικά, καθώς το αισθητό προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε αίσθημα ανακούφισης μεταξύ επενδυτών. Ετσι, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με μικρά κέρδη 0,12%, αν και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς συγκλίνουν στην πρόβλεψη πως θα επικρατήσει αστάθεια στο γαλλικό χρηματιστήριο μέχρι τις 24 Απριλίου, οπότε θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Οι άλλες ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά και σε κλίμα απαισιοδοξίας, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Eurostoxx 50 να κλείνει με απώλειες 0,49% και τα δύο σημαντικότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης, να καταγράφουν μεγαλύτερες απώλειες. Ειδικότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,67% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με πτώση 0,64%.

Ημέρα υποχώρησης ήταν άλλωστε η χθεσινή και για την αγορά ομολόγων, καθώς η προσδοκία της αγοράς για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων. Ετσι, η απόδοση του δεκαετούς των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, φτάνοντας στο 2,75% για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2019. Μαζικές πωλήσεις ομολόγων σημειώθηκαν και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών να καταγράφουν άνοδο 11 μονάδων βάσης, στο 0,82%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015. Την εξαίρεση αποτέλεσε και στην αγορά ομολόγων η Γαλλία, όπου το προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν έδωσε ώθηση στα δεκαετή ομόλογα της χώρας, με το spread από τις αποδόσεις των γερμανικών να μειώνεται για πρώτη φορά έπειτα από τρεις ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT