Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,24%, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τις 920 μονάδες

Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,24%, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τις 920 μονάδες

Ο υψηλός τζίρος είναι προϋπόθεση για συνέχιση της ανοδικής πορείας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει πάνω από τις 910 μονάδες, λαμβάνοντας σημαντικά στηρίγματα από επιλεγμένα blue chips.

Αν και τα ξένα χαρτοφυλάκια αυτή την εβδομάδα παρουσιάζουν χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα λόγω του Πάσχα των Καθολικών, με τις αγορές (και το Χ.Α.) να είναι κλειστές την προσεχή Παρασκευή και Δευτέρα, ωστόσο η εγχώρια αγορά βρήκε τα «καύσιμα» να διατηρήσει τα επίπεδα των 900 μονάδων.

Βέβαια, τεχνικά, μετά και την κατοχύρωση σε κλείσιμο των 910 μονάδων, χρειάζεται και ισχυρός τζίρος ώστε να δει η αγορά συνέχιση της ανοδικής κίνησης στη ζώνη των 930 μονάδων, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,24% και έκλεισε στις 917,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,16 εκατ. ευρώ.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια αυτή την εβδομάδα παρουσιάζουν χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,54% στις 2.231,13 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,46% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.547,88 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ με ράλι 7,37% και ακολούθησαν ο ΟΛΠ στο +4,82% και η Jumbo στο +4,03%, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πτωτικά έκλεισαν μόνο τρεις τίτλοι, οι Ελλάκτωρ (-2,92%), Σαράντης (-1,78%) και Quest (-1,48%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,34% στις 653 μονάδες, με τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα να σημειώνουν κέρδη 4,03% και 1,96% αντίστοιχα, ενώ με απώλειες 1,17% έκλεισε η Alpha Bank και στο -1,02% η Πειραιώς.

Εν τω μεταξύ, τα θετικά μηνύματα από τους ξένους οίκους για την ελληνική αγορά συνεχίζονται, με την HSBC να χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες πολύ ελκυστικές και να επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγοράς» και για τις τέσσερις συστημικές, παρά το γεγονός ότι προχωράει σε μικρή μείωση των εκτιμήσεών της λόγω του νέου περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της, οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ελκυστικά αποτιμημένες με τον εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/TBV για το 2022 να διαμορφώνεται το 0,50x. Επιπλέον, η HSBC τονίζει πως αναμένει πως και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα σημειώσουν κέρδη το 2022 για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. Ωστόσο προχωράει σε μικρή μείωση των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία και τις τιμές των μετοχών για όλες, πλην της Εθνικής.

Ετσι, η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 1,45 ευρώ (από 1,60 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 32%, για τη Eurobank μειώνεται στα 1,40 ευρώ (από 1,45 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 36% και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,90 ευρώ (από 2,10 πριν) με περιθώριο ανόδου 25%. Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος αυξάνεται στα 4,30 ευρώ (από 3,90 ευρώ πριν), με περιθώριο ανόδου 39%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT