Δεν περιμένουμε πασχαλινό αυγό από την ΕΚΤ

Δεν περιμένουμε πασχαλινό αυγό από την ΕΚΤ

H αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να είναι ζωηρή, αλλά χωρίς σοβαρές αποφάσεις.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

H αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να είναι ζωηρή, αλλά χωρίς σοβαρές αποφάσεις. Ενδεχομένως, μάλιστα, να χρησιμοποιήσει τις διεργασίες της ώστε να προλειάνει το έδαφος για δράση στη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου, οπότε και θα παρουσιάσει τις νέες και, το πιο πιθανό, πιο απαισιόδοξες προοπτικές της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Αυτήν τη φορά, τα μόνα διδάγματα για τις αγορές μπορεί να είναι, πρώτον, ότι θα δώσει η ΕΚΤ ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στους κινδύνους των οικονομικών προοπτικών, δεύτερον, μία επιπλέον αναφορά στο ότι ίσως αργότερα εντός του έτους να προβεί σε αύξηση επιτοκίων και, τρίτον, μια διαβεβαίωση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι σκέπτεται ένα νέο εργαλείο, με το οποίο θα εμποδίζει την υπερβολική διεύρυνση των διαφορών στις αποδόσεις των ομολόγων, αφότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγορών καθαρών περιουσιακών της στοιχείων. Αρα, δεν περιμένουμε πασχαλινό αυγό από την ΕΚΤ.

Αφ’ ης στιγμής, στις 10 Μαρτίου, η ΕΚΤ ανανέωσε τις οικονομικές προβλέψεις της, ακόμη μία φορά ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε πολύ πέραν αυτών. Τον Μάρτιο και σε ετήσια βάση ενισχύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ 40ετίας της τάξεως του 7,5%, οπότε η πρόβλεψη για κατά μέσον όρο 5,1% της ΕΚΤ φαίνεται να έχει υπερσκελιστεί κατά πολύ. Ακόμη και το 5,9%, που ήταν το χειρότερο σενάριο της ΕΚΤ, θα έμοιαζε με ευχάριστη έκπληξη.

Σε αντίστοιχη προσέγγιση η δραστική πτώση των οικονομικών δεικτών για τις μελλοντικές εξελίξεις, όπως το στοιχείο των προσδοκιών στις έρευνες για την κατάρτιση των δεικτών διευθυντών προμηθειών ή στις έρευνες για την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, υποδηλώνει ότι η εκτίμηση της τραπέζης για αύξηση 3,7% στο πραγματικό ΑΕΠ φέτος είναι υπεραισιόδοξες.

Το πιθανότερο είναι ότι αύριο θα προλειάνει το έδαφος για δράση στη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου.

Εκτιμούμε πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να μην επαληθευθούν οι προβλέψεις μας για ανάπτυξη 3,2% το 2022 στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, οι πιο μετριοπαθείς αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δίκιο να επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποτυπώνει κυρίως μια σειρά εξωτερικών αντιξοοτήτων, όπως ο αντίκτυπος του πολέμου του Πούτιν και άλλα κωλύματα στην εφοδιαστική αλυσίδα παρά τις όποιες υπερβολές στην εγχώρια ζήτηση ή τους μισθούς, που η ΕΚΤ θα μπορούσε να διαχειριστεί με τη νομισματική πολιτική της. Τα «γεράκια», πάντως, μπορούν να απαντήσουν ότι ο κίνδυνος του εισαγόμενου πληθωρισμού μπορεί να εμπεδωθεί συν τω χρόνω, διαμέσου μιας περισσότερο εμφανούς μεταβολής στις προσδοκίες του πληθωρισμού. Σε συνδυασμό, δε, με τις αυξημένες πιέσεις από τους μισθούς, όλα τα παραπάνω κατατείνουν σε μια αλλαγή νομισματικής πολιτικής.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT