Σε επαναγορά μετοχών προχωράει ο όμιλος Jumbo

Σε επαναγορά μετοχών προχωράει ο όμιλος Jumbo

Χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και μειωμένα κέρδη το 2022 αναμένει η εταιρεία λόγω υψηλού πληθωρισμού.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Πρόβλεψη για χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και μειωμένα κέρδη το 2022, μετάθεση λειτουργίας νέων καταστημάτων το 2023 αντί για το 2022 και πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου για πρώτη φορά στην ιστορία του ομίλου με στόχο τη στήριξη της μετοχής είναι οι πρώτες συνέπειες για την Jumbo από τη νέα κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, την κρίση πληθωρισμού. Μάλιστα, περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, ο επικεφαλής του ομίλου κ. Απόστολος Βακάκης εκτίμησε ότι η αναταραχή μπορεί να συνεχισθεί και το 2023. Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το 2022, ο κ. Βακάκης εκτίμησε ότι οι πωλήσεις του ομίλου θα αυξηθούν κατά 2% έως 5%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή θα υποχωρήσουν κατά 15% και θα κυμανθούν κοντά στο επίπεδο των 180 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται έπειτα από μια πολύ καλή χρονιά για τον όμιλο, με τον κ. Βακάκη να προβλέπει ότι σίγουρα δεν θα επαναληφθούν αυτές οι επιδόσεις το 2022. Συγκεκριμένα, το 2021 έκλεισε με πωλήσεις 831,92 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 19,87% σε σύγκριση με το 2020, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 304,99 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46% σε σύγκριση με το 2020 και σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη και από το 2019, και καθαρά κέρδη 216,59 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 56,19%.

Μάλιστα, και το πρώτο τρίμηνο του 2022 ξεκίνησε πολύ θετικά για τον όμιλο σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, καταγράφοντας συνολική αύξηση τζίρου 22% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 και αύξηση 71% ειδικά τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ομίλου υποστήριξε ότι η εικόνα θα είναι πολύ διαφορετική στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης σε ό,τι αφορά τις διάφορες παραμέτρους κόστους.

Οσον αφορά τις επενδύσεις, αυτές φέτος θα περιοριστούν σε δύο καταστήματα, ένα στη Μυτιλήνη που άνοιξε στις 18 Μαρτίου 2022 και ένα στη Ρουμανία. Το 2023 μετατίθεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία, καθώς και η ίδρυση ενός καταστήματος στην Κύπρο και δύο καταστημάτων στη Ρουμανία.

Εκπληξη προκάλεσε, τέλος, η απάντηση που έδωσε ο κ. Βακάκης για την παρουσία της Jumbo στο Ισραήλ: «Η πρόθεση της Fox Group (σ.σ. πρόκειται για τον όμιλο που θα αναπτύξει καταστήματα Jumbo στο Ισραήλ μέσω franchising) είναι να ανοίξει το πρώτο κατάστημα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Δεν είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα ανοίξει φέτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT