Στο 8,5% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο

Στο 8,5% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο

Στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 1981 επιταχύνθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, φτάνοντας το 8,5% μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης

Στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 1981 επιταχύνθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, φτάνοντας το 8,5% μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Οταν αφαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός περιορίζεται στο 6,5% για τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι τον Μάρτιο. Παραμένει, πάντως, και πάλι υψηλότερος από το 6,4% της αντίστοιχης περιόδου του 2021 και 0,3% πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό του Φεβρουαρίου. Σημειωτέον ότι οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να αυξάνονται ταχύτατα στις ΗΠΑ, αν και σημείωσε ελαφρά υποχώρηση ο δείκτης τιμών των νεόδμητων κατοικιών. Γενικότερα, πάντως, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να εμπνέει ανησυχία σε μερίδα οικονομολόγων και να αυξάνει τις προσδοκίες της αγοράς για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Μερίδα οικονομολόγων ευελπιστεί, ωστόσο, πως πρόκειται για κορύφωση του δείκτη και εκτιμά πως οι τιμές θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται τους επόμενους μήνες. Οπως σχολιάζει σχετικό δημοσίευμα των New York Times, έρευνες αγοράς κατατείνουν στο συμπέρασμα πως οι Αμερικανοί καταναλωτές θα διακόψουν τις αγορές ευρέος φάσματος προϊόντων από τα αυτοκίνητα μέχρι τις ηλεκτρικές συσκευές εξαιτίας της ακρίβειας. Στην περίπτωση αυτή θα υποχωρήσουν οι πιέσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και θα αρχίσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών.

Μερίδα οικονομολόγων εκτιμά ότι οι τιμές θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται τους επόμενους μήνες.

Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν σημειωθεί δραστικές αυξήσεις μισθών, που έχουν οδηγήσει ανοδικά το κόστος των επιχειρήσεων και έχουν δώσει νέα ώθηση στις τιμές. Οι επιχειρήσεις εκτιμούν έως τώρα ότι έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος στους πελάτες τους, ενδεχομένως και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Βασίζουν τις ελπίδες τους στο γεγονός ότι έως τώρα οι Αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να αυξάνουν τις δαπάνες τους παρά την αιφνιδιαστική εκτόξευση που έχουν σημειώσει τελευταία οι τιμές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT