Υποχώρησαν οι αγορές, σε άνοδο τα ομόλογα

Υποχώρησαν οι αγορές, σε άνοδο τα ομόλογα

Με μικρές απώλειες έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ΗΠΑ περιμένοντας τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Με μικρές απώλειες έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ΗΠΑ περιμένοντας τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Εν αναμονή των στοιχείων που τελικά κατέδειξαν επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 8,5% και με τη Federal Reserve να ετοιμάζεται για μείωση του χαρτοφυλακίου της από τα 9 τρισ. δολάρια στα οποία το έχει διογκώσει, δέχθηκαν νέες πιέσεις τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Οι αποδόσεις των δεκαετών του αμερικανικού δημοσίου υπερέβησαν πλέον το 2,8%, φτάνοντας στο 2,82% και καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times επισημαίνει πως μειώνεται η ζήτηση για ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου εξαιτίας και της υποχώρησης του γιεν. Σημειωτέον ότι η Ιαπωνία είναι ο υπ’ αριθμόν ένα πιστωτής της υπερδύναμης και από κοινού με τους Ευρωπαίους επενδυτές κατέχει αμερικανικό χρέος ύψους 4 τρισ. δολαρίων. Πιέσεις δέχθηκαν, πάντως, και τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση των δεκαετών της Γερμανίας να σημειώνει άνοδο 0,03 εκατοστιαίων μονάδων στο 0,84%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,74% λίγες ώρες αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που καταδεικνύουν πως οι αυξήσεις των μισθών στη Βρετανία δεν αναπληρώνουν τις απώλειες από τον πληθωρισμό. Παράλληλα πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις πως η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας σε συνδυασμό με τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό οδηγούν τη χώρα στον στασιμοπληθωρισμό.

Εξάλλου, στη Γαλλία, που παραμένει στο κλίμα έντονου προβληματισμού εν αναμονή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με μικρές απώλειες 0,28%. Στη Γερμανία, που εξακολουθεί να ανησυχεί για τον κίνδυνο της ύφεσης σε περίπτωση διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 0,61%.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 τα δεκαετή της Γερμανίας.

Ανοδικά κινήθηκαν, πάντως, οι τιμές του πετρελαίου μετά την άρση ορισμένων από τα lockdowns στην ενεργοβόρο Κίνα, με το αργό Δυτικού Τέξας να κυμαίνεται το βράδυ στα 100,74 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 104,77 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT