Κέρδη με ενισχυμένο τζίρο για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κέρδη με ενισχυμένο τζίρο για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 921 μονάδες ο Γ.Δ., με στηρίξεις από blue chips και μεσαία κεφαλαιοποίηση

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά συνέχισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, απορροφώντας τις πιέσεις που σημειώθηκαν κατά το άνοιγμα και υπεραποδίδοντας και πάλι έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, όπου το κλίμα παρέμεινε επιφυλακτικό. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε και τις 920 μονάδες με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο, λαμβάνοντας στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips αλλά και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πως επόμενος στόχος, όσο συντηρείται η τάση, είναι οι 939 μονάδες.

Το Χ.Α. θέλει να εκμεταλλευθεί τη θετική εποχικότητα που εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης εντός του Απριλίου, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής, ενώ προσθέτει πως πολλοί τίτλοι μάλιστα βρίσκονται πάνω από τους μακροχρόνιους κινητούς μέσους όρους τάσης ή και κοντά στα ιστορικά τους υψηλά.

«Εκτιμούμε ότι η αναρρίχηση του εγχώριου πληθωρισμού σε πολυετές υψηλό, που πιέζει την κατανάλωση και δημιουργεί αναβλητικότητα λήψης επενδυτικών αποφάσεων, δεν θα αποτελέσει market breaker για τη διεθνοποιημένη ελληνική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο αναλυτής.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,42% και έκλεισε στις 921,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,29 εκατ. ευρώ.

Νέες τιμές-στόχοι από τη Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 2.236,01 μονάδες, ενώ οριακή άνοδο 0,01% κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και έκλεισε στις 1.548,11 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κέρδη 4,04% και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 3% οι Lamda Development, Ελλάκτωρ και Motor Oil, ενώ ισχυρή άνοδο άνω του 2% σημείωσαν οι Jumbo, Mytilineos και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,23% στις 653 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει με κέρδη 2,19%, ενώ απώλειες 1,49% σημείωσε η Eurobank, με πτώση 0,82% έκλεισε η Alpha Bank και στο -0,37% η Πειραιώς. «Κλειδί» για τις επόμενες ημέρες θα αποτελέσει η πορεία του τραπεζικού κλάδου καθώς έχει υπεραποδόσει έναντι του ευρωπαϊκού EuroStoxx Banks κατά περίπου 6% από την 1η Μαρτίου.

Πάντως, οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να έχουν στραμμένα τα βλέμματα στις ελληνικές τράπεζες και να δίνουν τιμές-στόχους σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τις τρέχουσες τιμές τους.

Μετά την HSBC και η Morgan Stanley εξέτασε σε έκθεσή της χθες, τις επιπτώσεις από τη γεωπολιτική κρίση στον ελληνικό κλάδο, σημειώνοντας πως συνεχίζει να βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, αν και η μείωση της ανάπτυξης του ΑΕΠ την οποία προκαλεί ο πόλεμος την οδηγεί να μειώσει τις εκτιμήσεις της. Ετσι για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο το 1,4 ευρώ από 1,6 ευρώ πριν και βλέπει περιθώριο ανόδου 26%, για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο το 1,6 ευρώ από 1,7 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 17%, και για τη Eurobank διατηρεί αμετάβλητη την τιμή στο 1,2 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 8%. Οπως τόνισε η αμερικανική τράπεζα, εκτός εάν σημειωθεί μια σημαντική επιβράδυνση στο μακροοικονομικό τοπίο, η μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα συνεχιστεί, υποστηριζόμενη από τα κεφάλαια της Ε.Ε. και τις υποεπενδύσεις της τελευταίας δεκαετίας, κάτι που σαφώς θα στηρίξει και την περαιτέρω πορεία του τραπεζικού κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT