Αυξήθηκε κατά 30% το κόστος παραγωγής της πράσινης ενέργειας

Αυξήθηκε κατά 30% το κόστος παραγωγής της πράσινης ενέργειας

Τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και η άνοδος του κόστους των πάντων, από τους ναύλους στις φορτώσεις μέχρι τα εξαρτήματα των βιομηχανιών και τους μισθούς, έχουν οδηγήσει σε θεαματική άνοδο και τις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και η άνοδος του κόστους των πάντων, από τους ναύλους στις φορτώσεις μέχρι τα εξαρτήματα των βιομηχανιών και τους μισθούς, έχουν οδηγήσει σε θεαματική άνοδο και τις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το κόστος αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχει εκτοξευθεί 30% κατά μέσον όρο στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Σύμφωνα με τον δείκτη LevelTen Energy, που παρακολουθεί τις συμφωνίες αγοράς ανανεώσιμων, οι τιμές τους έχουν αυξηθεί από την αρχή του χρόνου κατά 28,5% στη Βόρεια Αμερική και κατά 27,5% στην Ευρώπη. Κύριες αιτίες είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στις εφοδιαστικές αλυσίδες όπως και στις αγορές εργασίας και τα οποία επιδεινώθηκαν και οξύνθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα είναι να αντιστραφεί η πτωτική πορεία στην οποία είχαν μπει οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την τελευταία δεκαετία. Εμπειρογνώμονες της αγοράς προειδοποιούν για τον κίνδυνο να καμφθεί η παγκόσμια ζήτηση εξαιτίας των υψηλών τιμών των ανανεώσιμων πηγών, και μάλιστα σε μια στιγμή που τα Ηνωμένα Εθνη ζητούν επισταμένως να αυξηθεί η χρήση της καθαρής ενέργειας ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα από την ήδη παρούσα κλιματική αλλαγή. Το πρόβλημα ενδέχεται να είναι σοβαρότερο στη Βόρεια Αμερική, αφού παραμένει αβέβαιο κατά πόσον θα εγκρίνει το αμερικανικό Κογκρέσο την παράταση των φοροαπαλλαγών στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών. Οι εταιρείες που αναπτύσσουν φωτοβολταϊκά πάρκα και εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών εκφράζουν φόβους πως οι έρευνες του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ενδέχεται να οδηγήσουν τελικά στην επιβολή δασμών σε όσα φωτοβολταϊκά εισάγονται από την Ασία. Στην περίπτωση αυτή θα εκτοξευθεί περαιτέρω το κόστος. Οπως τονίζει ο Ρίγκαν Φαρ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φωτοβολταϊκών Silicon Ranch, «υπάρχουν προβλήματα στην εφοδιαστική μας αλυσίδα που δεν μπορούν να ανιχνευθούν και να εντοπιστούν».

Λόγω της ανόδου των τιμών σε όλη την αλυσίδα, από τους ναύλους μέχρι τα εξαρτήματα των βιομηχανιών.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, που βρίσκεται σε μια εντατική αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών για να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στα ύψη τη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οπως τονίζει ο Οσκαρ Πέρεζ, συνεργάτης της ισπανικής εταιρείας ανανεώσιμων Q-Energy, «ο πόλεμος προσέθεσε περαιτέρω πιέσεις σε μια αγορά στην οποία οι τιμές είχαν ήδη πάρει την ανιούσα». Παράλληλα, ο Γκράχαμ Πράις, αναλυτής της Raymond James, εκτιμά πως το αυξημένο κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την προσπάθεια της Γηραιάς Ηπείρου να βρει λύσεις στην κλιματική αλλαγή θα αυξήσουν σημαντικά το ενδιαφέρον για τεχνολογίες όπως το πράσινο υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα. Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι, πάντως, ότι η άνοδος των τιμών δεν έχει μειώσει τη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οπως επισημαίνει σε σχετική έκθεσή της η LevelTen, σε πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ συμβούλων επί θεμάτων ενέργειας και βιώσιμης χρήσης της ενέργειας, το 75% των ερωτηθέντων τόνισε πως οι πελάτες τους έχουν αυξήσει τις δημοπρασίες τους για ανανεώσιμες πηγές. Οπως, άλλωστε, υπογραμμίζουν άλλοι παράγοντες της αγοράς, μια άλλη αιτία που εξωθεί τους αγοραστές ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές είναι το υψηλότατο κόστος των ορυκτών καυσίμων. Ο Ρίγκαν Φαρ της Silicon Ranch επισημαίνει πως «η εναλλακτική έναντι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι το φυσικό αέριο, του οποίου οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 100%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT