Ανοδικά το Χρηματιστήριο για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση

Ανοδικά το Χρηματιστήριο για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,31% και έκλεισε στις 924,20 μονάδες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Κέρδη για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, τη στιγμή που το κλίμα στην Ευρώπη παρέμεινε επιφυλακτικό, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στη νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά και στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου των εισηγμένων, που εκτιμάται ότι θα δώσουν τον τόνο για το υπόλοιπο του μήνα, με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να αναμένεται να επιβραδύνουν τους ρυθμούς αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει έτσι την προσπάθεια επιστροφής στα επίπεδα όπου κινούνταν προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, με το επίπεδο των 930-950 μονάδων να είναι ο επόμενος στόχος, τη στιγμή που ο Απρίλιος αποτελεί για το Χ.Α. αλλά και τις διεθνείς αγορές έναν παραδοσιακά ισχυρό μήνα από απόψεως αποδόσεων.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,31% και έκλεισε στις 924,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,57 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 2.243,65 μονάδες, ενώ άνοδο της τάξης του 0,59% κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και έκλεισε στις 1.557,24 μονάδες.

O όγκος συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας διαμορφώθηκε στα 72,57 εκατ. ευρώ.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισε ο Ελλάκτωρ με ράλι 5,69% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι Lamda Development, Quest και ΔΕΗ. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν Jumbo, Σαράντης και Motor Oil.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,12% στις 650,72 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει με κέρδη 0,64%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 0,97%, ενώ μικρές απώλειες σημείωσαν Eurobank και Πειραιώς, σε -0,14% και -0,07% αντίστοιχα.

Εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν την αυτονόμηση που σημειώνει το Χ.Α. το τελευταίο διάστημα και ειδικά σε μια εβδομάδα όπου λόγω του Πάσχα των καθολικών οι συναλλαγές και το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένονταν να είναι χαμηλά. Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», στις διεθνείς αγορές επικρατεί σκηνικό νευρικότητας με αυξημένη μεταβλητότητα, καθώς η αβεβαιότητα σε όλα τα πεδία οδηγεί τους επενδυτικούς οίκους σε πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, συντηρώντας την επιφυλακτικότητα και εκτρέφοντας την αποστροφή προς τους επενδυτικούς κινδύνους, επισημαίνει Ωστόσο, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η εικόνα είναι διαφορετική: κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις o Γενικός Δείκτης πέτυχε μια μάλλον απρόσμενη αναρρίχηση, ξεπερνώντας τις 900 μονάδες και συνεχίζοντας ψηλότερα.

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, η ΤτΕ διατηρεί την εκτίμησή της για ρυθμό μεγέθυνσης ύψους 3,8% στο βασικό σενάριο, με μέσο πληθωρισμό στο 5,1%, θεωρώντας ότι το +8,9% του ΔΤΚ του Μαρτίου είναι κοντά στην υψηλή επίδοση του έτους. Την αισιοδοξία της ΤτΕ συμμερίζονται σε ανάλογο σχεδόν βαθμό η Moody’s και η Goldman Sachs, που θεωρεί ότι η ουκρανική κρίση δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία από τις στοχεύσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT