Κέρδη στις αγορές με ώθηση από την ΕΚΤ

Κέρδη στις αγορές με ώθηση από την ΕΚΤ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, χάρη στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ακολουθήσει ηπιότερη στάση εν συγκρίσει με την ομόλογό της στις ΗΠΑ ως προς τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Οι δε επενδυτές, συν τοις άλλοις, είχαν εστιάσει στα εταιρικά αποτελέσματα, αναζητώντας ενδείξεις για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,67%, καθώς η ΕΚΤ δεν μετέβαλε τα επιτόκια, κάτι που αναμενόταν. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,47%, με 0,62% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,72% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,57% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,94% ο IBEX στη Μαδρίτη. Η ΕΚΤ επανέλαβε χθες ότι τους προσεχείς μήνες θα θέσει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, διαβεβαιώνοντας ότι, μετά τη λήξη του, επίκεινται σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια. Ανάμεσα στους κλάδους με τα υψηλότερα κέρδη ήταν εκείνος των ταξιδίων και αναψυχής, ενώ και οι μετοχές των ομίλων καταναλωτικών ειδών είχαν ευνοϊκή επίδοση χάρη στις καλύτερες των αναμενομένων πωλήσεις του οίκου υψηλής ραπτικής Hermès International. Αντιθέτως, ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας δέχθηκε πλήγμα, όπως συνέβη και στην αμερικανική αγορά.

Εκτιμήσεις θέλουν τον Stoxx 600 να κλείνει συνολικά τη βραχύτερη, λόγω Καθολικού Πάσχα, εβδομάδα ελαφρώς χαμηλότερα, κυρίως εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω πολέμου. Τον Μάρτιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων και χθες ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε ότι η επιτάχυνση του ρυθμού, ώστε να συμπεριλάβει αυξήσεις μισής ποσοστιαίας μονάδας, μοιάζει λογικοφανής. Κατά τον Γιοακίμ Κλέμεντ, διευθυντή στρατηγικής της Liberum Capital, «είναι απίθανο στην Ευρώπη η ΕΚΤ ακόμα και να αυξήσει το γ΄ τρίμηνο τα επιτόκια – έως τότε η επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω πολέμου και οι υψηλές ενεργειακές τιμές θα έχουν καταστεί τόσο εμφανείς ώστε η ΕΚΤ δεν θα υφίσταται έντονες πιέσεις για να το πράξει».

Πάνω από 110 δολάρια το Brent, στα 105,48 δολάρια το βαρέλι ανήλθε το αργό Ν. Υόρκης.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς ο Dow Jones εμφάνισε άνοδο 0,06% και ο S&P 500 είχε πτώση 0,74%. Το πετρέλαιο ενισχύθηκε λόγω πληροφοριών που ανέφεραν οι Νew York Times ότι οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Το αργό Ν. Υόρκης ανήλθε 1,18%, στα 105,48 δολάρια το βαρέλι, και το Brent 1,30%, στα 110,19 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT