Twitter: Στον αέρα η πρόταση εξαγοράς του από τον Ελον Μασκ

Twitter: Στον αέρα η πρόταση εξαγοράς του από τον Ελον Μασκ

Δεν είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της κίνησης του ιδρυτή της Tesla

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Αναβρασμός επικρατεί στην εταιρεία κοινωνικού δικτύου Twitter, μετά την αιφνιδιαστική πρόταση του μεγιστάνα Ελον Μασκ για την εξαγορά της. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Παράγκ Αγκραουάλ, προσπάθησε να διαβεβαιώσει το προσωπικό ότι η εταιρεία δεν τελεί υπό καθεστώς ομηρίας, εξαιτίας των εξελίξεων αυτών. Τους καθησύχασε και τους παρακίνησε να μη χάνουν τον στόχο τους, τονίζοντας πως «εμείς ως εργαζόμενοι έχουμε τον έλεγχο του τι συμβαίνει». Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tesla, Ελον Μασκ, προσφέρει 54,20 δολάρια ανά μετοχή, ώστε να αποκτήσει την εταιρεία που διαχειρίζεται το κοινωνικό δίκτυο Twitter, όπερ σημαίνει πως συνολικά αποτιμάται σε 43 δισ. δολάρια.

Στην παρούσα φάση, όμως, η χρηματοδότηση της κίνησης αυτής, όπως παρατηρεί σχετικώς σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη είναι. Υπενθυμίζει, μάλιστα, το τι ακριβώς είχε συμβεί πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Μασκ είχε αναρτήσει το περίφημο σχόλιό του «για εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», ούτως ώστε να μπορέσει να απομακρύνει την Tesla από το χρηματιστήριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του κοινωνικού δικτύου προσπάθησε να διαβεβαιώσει το προσωπικό του ότι η εταιρεία δεν τελεί υπό καθεστώς ομηρίας.

Πέραν των αναγκαίων πόρων ο μεγιστάνας και πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, με πλούτο άνω των 260 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την κατάταξη του 2021 από το περιοδικό Forbes, θα πρέπει να εξασφαλίσει και τη συναίνεση του διοικητικού συμβουλίου του Twitter. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η πρότασή του των 54,20 δολαρίων η μετοχή, ίσως να μην ικανοποιήσει τα μέλη του Δ.Σ., διότι αυτή διαπραγματευόταν σχεδόν όλο το 2021 σε υψηλότερα επίπεδα. Αλλά αν υποθέσει κανείς ότι ο Ελον Μασκ έχει όντως την πρόθεση να προωθήσει την προσφορά του, τότε η Γουόλ Στριτ θα τον παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη στα χέρια του το 9,2% του Twitter. Λαμβάνοντας υπόψη την περιουσία του, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μόνος την εξαγορά του συνόλου της πλατφόρμας. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s υπολογίζει ότι ο Μασκ θα χρειαστεί περίπου 36 δισ. δολάρια από τα 43 δισ. δολάρια της συνολικής αποτίμησης του Twitter, μια και ήδη έχει το 9,2% σε αυτό. Ο πιο άμεσος τρόπος να συγκεντρώσει το ποσόν θα ήταν να πουλήσει τις μετοχές στις εταιρείες του Tesla και SpaceX, αλλά αυτό μεταφράζεται και σε υψηλότατους φόρους επί των πωλήσεων, όπως επισημαίνουν οι Financial Times.

Μια εναλλακτική προσέγγιση, η οποία και εξετάζεται ευρέως από στελέχη τραπεζών και ομίλων επενδυτικών κεφαλαίων, θα ήταν ο δισεκατομμυριούχος να δεσμεύσει τις μετοχές του στην Tesla ως εγγύηση, με αντάλλαγμα ένα δάνειο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αυτοκινητοβιομηχανία, τώρα, περιορίζει το μέγεθος τέτοιων δανείων, ώστε να προστατευθεί η μετοχή της από κραδασμούς. Προβλέπει ότι μπορούν τα διοικητικά της στελέχη να δώσουν εγγύηση το 25% της αξίας της συμμετοχής τους.

Πάντως, βάσει των επισήμων εγγράφων προς τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές, ο Ελον Μασκ διατηρεί 172,6 εκατομμύρια μετοχές της Tesla αξίας 170 δισ. δολαρίων, ενώ για περυσινά δάνεια έχει δεσμεύσει 88,3 εκατομμύρια μετοχές. Εάν δεν έχει αποπληρώσει αυτά τα δάνεια, τότε θα μπορέσει να εξασφαλίσει σε πίστωση περίπου 21 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το Twitter, ενώ τα υπόλοιπα ενδεχομένως να καλυφθούν από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT