Θέλουν να γίνει Σουηδία η Ελλάδα, αλλά χωρίς υψηλή φορολογία

Θέλουν να γίνει Σουηδία η Ελλάδα, αλλά χωρίς υψηλή φορολογία

Σουηδικό μοντέλο διακυβέρνησης αλλά χωρίς υψηλούς φόρους προτιμά σχεδόν 1 στους 2 Ελληνες, με ένα σημαντικό ποσοστό να θεωρεί πως η φορολογία πρέπει να είναι χαμηλή έστω και αν υπάρχει λιγότερη κρατική μέριμνα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Σουηδικό μοντέλο διακυβέρνησης αλλά χωρίς υψηλούς φόρους προτιμά σχεδόν 1 στους 2 Ελληνες, με ένα σημαντικό ποσοστό να θεωρεί πως η φορολογία πρέπει να είναι χαμηλή έστω και αν υπάρχει λιγότερη κρατική μέριμνα. Αυτό αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, έρευνα της διαΝΕΟσις με τίτλο «Τι πιστεύουν οι Ελληνες – 2022», την οποία διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών Marc το διάστημα από τις 26 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από τους μισούς Ελληνες (54,4%) προτιμούν τη χαμηλή φορολογία έναντι ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας και την ίδια στιγμή το 49,9% πιστεύει ότι η Σουηδία, μία χώρα με πολύ υψηλή φορολογία και ισχυρό κράτος πρόνοιας, έχει το καλύτερο μοντέλο διακυβέρνησης.

Τι δείχνει η έρευνα της διαΝΕΟσις. Πρώτη επιλογή των Ελλήνων για δουλειά παραμένει το Δημόσιο.

Εξάλλου, οι 3 σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη είναι η μείωση της φορολογίας (44,2%), η μείωση της γραφειοκρατίας (32,9%) και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης (30,2%).

Την ίδια στιγμή, μοιρασμένες είναι οι απόψεις όσον αφορά τον ρόλο του κράτους στη λειτουργία της οικονομίας, με αφορμή και τις κρατικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και την ελάττωση των επιπτώσεων της πανδημίας. Ετσι, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019, σχεδόν 6 στους 10 συμφωνούσαν (58,2%) πως το «κράτος παρεμβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας», τώρα το ποσοστό αυτό πέφτει στο 45,4%. Από την άλλη, μόλις το 37,4% εκτιμούσε το 2019 πως το «κράτος δεν επεμβαίνει αρκετά επιτρέποντας στον ιδιωτικό τομέα να δρα ανεξέλεγκτα», άποψη με την οποία συμφώνησε το 45,4% των ερωτηθέντων το 2022. Μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα, ήταν η απάντηση που έδωσε το 36,4% σε ερώτηση για το είδος της δουλειάς που θα επέλεγε, έναντι 19,5% που προτιμά τη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα και 29,2% που θα ήθελε να δουλεύει ως ελεύθερος επαγγελματίας. Μάλιστα, η έρευνα κατέγραψε και το υψηλότερο ποσοστό προτιμήσεων για εργασία στο Δημόσιο από το 2016, γεγονός που σημαίνει ότι η δουλειά στο Δημόσιο εξακολουθεί να είναι στις πρώτες επιλογές των Ελλήνων.

Από την άλλη, οι Ελληνες δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το εργασιακό τους περιβάλλον με σχεδόν 4 στους 10 να δηλώνουν ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν χειροτερέψει το τελευταίο διάστημα και μόλις το 14,9% να απαντά πως αυτές έχουν βελτιωθεί. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην επιθυμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων να φύγουν στο εξωτερικό σε περίπτωση που έβρισκαν μία δουλειά με καλύτερες αποδοχές και συνθήκες. Ετσι, το 57,9% των Ελλήνων απαντά θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκ των οποίων το 38,1% εμφανίζεται απόλυτα σίγουρο σε περίπτωση που είχε μία καλύτερη επαγγελματική ευκαιρία. Στις νεαρές ηλικίες 17-24 ετών το ποσοστό αυτό ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στο 77,1% και παραμένει εξίσου υψηλό στις νεαρές ηλικίες μεταξύ 25-39 ετών (71,9%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT