ΙΕΝΕ: Η Ελλάδα μπορεί να παράγει και να εξάγει φυσικό αέριο

ΙΕΝΕ: Η Ελλάδα μπορεί να παράγει και να εξάγει φυσικό αέριο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Οι υδρογονάνθρακες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν για αρκετά χρόνια ακόμα βασικό συστατικό στοιχείο του ενεργειακού μείγματος της παγκόσμιας, της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει η ειδική έκθεση της επιτροπής υδρογονανθράκων (Upstream) του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που διεξήχθη χθες.

Οπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έκθεσης, η Ελλάδα πρέπει (και μπορεί) από εξαγωγέας πετρελαιοειδών προϊόντων και εισαγωγέας αργού και φυσικού αερίου να μετατραπεί σε παραγωγός χώρα υδρογονανθράκων και εξαγωγέας φυσικού αερίου. Παρότι το μέγεθος και η οικονομική αξία των δυνητικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια, οι εκτιμήσεις περί ύπαρξης εγχώριων υδρογονανθράκων ήταν και εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες. Βάσει των σημερινών στοιχείων αυτές υπολογίζονται σε 2-2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.

Η πολιτεία πρέπει να επιδείξει διαχρονική και κατά το δυνατόν διακομματική βούληση για τη στήριξη της έρευνας υδρογονανθράκων.

Επειτα από ανασκόπηση τόσο της έως τώρα ερευνητικής και παραγωγικής εμπειρίας στην Ελλάδα όσο και των ενεργειακών αναγκών της χώρας, η έκθεση του ΙΕΝΕ καταλήγει ότι, παρά τις διαχρονικές προσπάθειες του ελληνικού Δημοσίου και των κοινοπρακτικών σχημάτων όπου συμμετέχουν δημόσιες και ιδιωτικές εταιρειών ελληνικών και ξένων συμφερόντων, η ελληνική βιομηχανία υδρογονανθράκων, πέραν της δραστηριότητας στον Πρίνο, δεν κατόρθωσε να αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Επίσης, η έκθεση τονίζει πως απαιτείται, σε τεχνικό επίπεδο, καταγραφή συμπληρωματικού πυκνότερου σεισμικού δικτύου (δύο και τριών διαστάσεων) με ταυτόχρονη επίσπευση της εκπόνησης πρόσθετων γεωλογικών μελετών. Η παρουσία ενεργειακών ομίλων, όπως της γαλλικής TotalEnergies και της αμερικανικής ExxonMobil, των ελληνικών ΕΛΠΕ και Energean, και το εκδηλωμένο ενδιαφέρον και άλλων σημαντικών εταιρειών ενισχύουν την προοπτική για ύπαρξη πολύ σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Οπως επισημαίνει το ΙΕΝΕ, η έρευνα υδρογονανθράκων απαιτεί υψηλές επενδύσεις, σύγχρονη τεχνολογία και συστηματική δουλειά. Σε αυτή την κατεύθυνση, η έκθεση του ΙΕΝΕ καταλήγει, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα πως η πολιτεία πρέπει να επιδείξει σαφή διαχρονική και κατά το δυνατόν διακομματική βούληση για τη στήριξη της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, χωρίς να τίθενται όροι για την οικονομική εκμετάλλευσή τους. Επίσης, χρειάζεται να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην αδειοδότηση ερευνών και ιδιαίτερα στην έκδοση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) αλλά και να προκηρυχθεί άμεσα διεθνής διαγωνισμός νέων περιοχών που έχουν τεχνικό ενδιαφέρον, π.χ. Θερμαϊκός κόλπος, περιοχή Νέστου – Στρυμόνα. Τέλος, πρέπει να υπάρξει συνεχής προσπάθεια για προσέλκυση μεγάλων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών αλλά και να καταρτιστεί ένα εθνικό ενεργειακό και γεωπολιτικό 10ετές πλάνο, με ειδική εστίαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT