Εως και 11% του τζίρου των ξενοδοχείων οι πράσινες επενδύσεις

Εως και 11% του τζίρου των ξενοδοχείων οι πράσινες επενδύσεις

Οι 3 στους 4 ιδιοκτήτες ξενοδοχείων θεωρούν την υιοθέτηση πρακτικών βιωσιμότητας το «κλειδί» για το μέλλον της επιχείρησής τους και 8 στους 10 εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την απόκτηση πιστοποίησης βιωσιμότητας. Ομως οι 6 στους 10 δεν θεωρούν ικανοποιητικό το επίπεδο γνώσεών τους σχετικά με τις πρακτικές βιωσιμότητας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Οι 3 στους 4 ιδιοκτήτες ξενοδοχείων θεωρούν την υιοθέτηση πρακτικών βιωσιμότητας το «κλειδί» για το μέλλον της επιχείρησής τους και 8 στους 10 εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την απόκτηση πιστοποίησης βιωσιμότητας. Ομως οι 6 στους 10 δεν θεωρούν ικανοποιητικό το επίπεδο γνώσεών τους σχετικά με τις πρακτικές βιωσιμότητας. Ωστόσο, ήδη οι συνολικές ετήσιες επενδύσεις σε πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος κυμαίνονται από 8% έως 11% του τζίρου των ξενοδοχείων.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα έρευνας πεδίου για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των 10.000 ελληνικών ξενοδοχείων που έγινε με συνεργασία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και της Google στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού κλάδου της Ελλάδας.

Οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες μονάδων εκδηλώνουν ενδια- φέρον για απόκτηση πιστοποίησης βιωσιμότητας.

Το ποσοστό των ξενοδοχείων που παρακολουθεί τις εκπομπές άνθρακα κυμαίνεται από 8% έως 31%. Αλλά εκείνα τα ξενοδοχεία που είναι μέλη αλυσίδων, όπως και τα πιστοποιημένα ξενοδοχεία, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα ξενοδοχεία σε πόλεις εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και στα λιγότερο δημοφιλή νησιά.

Επιπλέον, τα ποσοστά των ξενοδόχων που αναγνωρίζουν τη σημασία υιοθέτησης πρακτικών βιωσιμότητας για το μέλλον της επιχείρησής τους κυμαίνονται από 67% έως 89%. Τα πιστοποιημένα ξενοδοχεία, τα μεγάλα και μεσαία καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα ξενοδοχεία στα λιγότερο δημοφιλή νησιά όπως και αυτά που είναι ατομικές επιχειρήσεις. Ετσι, το ποσοστό των ξενοδοχείων που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι αντιστρόφως ανάλογο με το μέγεθός τους.

Κατά μέσον όρο, περισσότεροι από τους μισούς ξενοδόχους παραδέχονται ότι έχουν μέτρια γνώση στα θέματα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Μόνο στα μεγάλα ξενοδοχεία, στα ξενοδοχεία που ανήκουν σε αλυσίδες και στα πιστοποιημένα ξενοδοχεία οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι έχουν ικανοποιητικές γνώσεις αυτών των θεμάτων. Συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στην έρευνα καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ξενοδόχων οι οποίοι θα ήθελαν να ενημερωθούν περαιτέρω σε θέματα βιώσιμων πρακτικών που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν στα ξενοδοχεία τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT