Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από το ΔΝΤ

Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από το ΔΝΤ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Η ανταπόκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην κρίση της Ουκρανίας είναι επιθυμητή. Ο διεθνής οργανισμός περιγράφει εκτενώς στην τελευταία του έκθεση τις μακροχρόνιες βλάβες τις οποίες η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα προξενήσει συνολικά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και εγκαλεί τις κυβερνήσεις να συνασπιστούν σε μια συντονισμένη κινητοποίηση. Ωστόσο, η έκκληση για δράση θα πρέπει να ξεκινήσει από τους δικούς του κόλπους. Στην έκθεση αναφέρονται με λεπτομέρειες οι δραματικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η παγκόσμια οικονομία το τρέχον έτος θα αναπτυχθεί μόλις 3,6%, όπερ σημαίνει κατά 0,8 της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα. Σχεδόν δυο μήνες μετά την εισβολή, το ΔΝΤ έχει εκταμιεύσει μόλις 1,4 δισ. δολ. για την Ουκρανία από τα προγράμματα ταχείας οικονομικής παρέμβασης που διαθέτει. Ανοιξε ειδικό λογαριασμό, επίσης, για να λαμβάνει κεφάλαια από δωρητές, ούτως ώστε να παράσχει αρωγή στη χώρα για να μπορέσει να ανοικοδομηθεί. Αυτά τα ποσά πόρρω απέχουν από τις τρέχουσες ανάγκες της Ουκρανίας, της οποίας, όπως το ίδιο το ΔΝΤ προβλέπει, η οικονομία θα συρρικνωθεί 35% φέτος. Οπως ο διεθνής οργανισμός εκτιμά, η χώρα θα απολέσει το αντίστοιχο του 9% σε δημόσια έσοδα το 2022 και αυτό πρέπει να εκληφθεί μόνον ως μια συγκρατημένη εκτίμηση. Εχοντας κατά νου το περυσινό ΑΕΠ, αυτό το 9% θα μεταφραζόταν σε σημαντική απώλεια εσόδων για το ουκρανικό δημόσιο της τάξης των σχεδόν 16 δισ. δολαρίων. Εάν το θέσουμε διαφορετικά, η συνδρομή του ΔΝΤ έως αυτή τη στιγμή μόλις και ισοδυναμεί σε κάτι παραπάνω από τα χαμένα δημόσια έσοδα ενός μηνός για την κυβέρνηση του Κιέβου. Στην πραγματικότητα ο διεθνής οργανισμός συστήθηκε να βοηθάει τις χώρες με προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών να χαράξουν υγιείς οικονομικές πολιτικές. Αυτό το περιορισμένο εύρος και η δυσκίνητη δομή του μεταφράζονται στο ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «οικονομικός πυροσβέστης» σε μεγαλύτερες κρίσεις τύπου πανδημίας ή στο ξέσπασμα ενός πολέμου τύπου Ουκρανίας, όπως εύστοχα παρατήρησε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την εισβολή, το ΔΝΤ έχει εκταμιεύσει μόλις 1,4 δισ. δολ. προς το Κίεβο.

Πάντως, με το δεδομένο πως το ΔΝΤ λογίζεται ως η τελευταία καταφυγή για τη χορήγηση πιστώσεων, ουσιαστικά θα έπρεπε να συνδράμει την Ουκρανία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Το Κίεβο εξακολουθεί να πρέπει να πληρώνει δασκάλους, αστυνομικούς και άλλους δημοσίους λειτουργούς – για να μην αναφέρουμε τους στρατιώτες που απαιτούνται για τις επιχειρήσεις.

Συν τοις άλλοις, το ΔΝΤ οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πώς θα οικοδομηθεί η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας, πείθοντας τις χώρες-μέλη ότι η Ουκρανία χρειάζεται μαζική αρωγή και τη χρειάζεται τώρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT