Ο υψηλός πληθωρισμός μείωσε χρέος και έλλειμμα

Ο υψηλός πληθωρισμός μείωσε χρέος και έλλειμμα

Παρά τα όσα δεινά συνεπάγεται, το σοκ του πληθωρισμού λειτούργησε ευεργετικά ως προς το ύψος του δημοσίου χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Παρά τα όσα δεινά συνεπάγεται, το σοκ του πληθωρισμού λειτούργησε ευεργετικά ως προς το ύψος του δημοσίου χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οπως τονίζει το ΔΝΤ στη σχετική έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για τα δημόσια οικονομικά των χωρών, ο πληθωρισμός οδήγησε το περασμένο έτος σε μείωση του χρέους κατά 1,8 και 4,1 εκατοστιαίες μονάδες αντιστοίχως σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Αυτό συνέβη επειδή το ύψος του εκάστοτε χρέους παρέμενε σταθερό, ενώ οι υψηλότερες τιμές οδήγησαν σε αύξηση του ΑΕΠ. Επιπλέον, ο δανεισμός μειώθηκε καθώς ο πληθωρισμός διόγκωσε τα φορολογικά έσοδα περισσότερο από όσο διόγκωσε τις δημόσιες δαπάνες. Το Ταμείο εκτιμά τώρα ότι μέχρι το 2024 το δημόσιο χρέος των ανεπτυγμένων οικονομιών αναμένεται θα μειωθεί στο 113% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος αναμένεται να περιορισθεί στο 48% του ΑΕΠ τους.

To Ταμείο προειδοποιεί ότι η δημοσιονομική βελτίωση που καταγράφεται λόγω πληθωρισμού δεν είναι βιώσιμη.

Μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του χρέους όσων χωρών εξάγουν εμπορεύματα λόγω της εκτόξευσης των τιμών. Θα εξακολουθήσει να αυξάνεται στις αναδυόμενες, κυρίως στην Κίνα, όπου αναμένεται να φτάσει στο 72% του ΑΕΠ της το 2024.

Ομοίως και τα δημοσιονομικά ελλείμματα μειώνονται σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά αναμένεται να παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα από τα προ πανδημίας.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί, πάντως, τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να μη βασιστούν στη βραχυπρόθεσμη βελτίωση της δημοσιονομικής τους κατάστασης στον βαθμό που αυτή οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό. Τονίζει πως δεν πρόκειται για βιώσιμη βελτίωση, ιδιαιτέρως επειδή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας θα δημιουργήσει όλο και μεγαλύτερη πίεση στα δημόσια οικονομικά τους. Το Ταμείο προβλέπει τώρα πως ο πληθωρισμός θα φθάσει φέτος στο 7,4% παγκοσμίως καταγράφοντας πολύ υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που προέβλεπε στα τέλη του 2020, όταν μιλούσε για πληθωρισμό 3,2% το 2022. Προειδοποιεί, άλλωστε, πως οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εγκυμονούν τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων. Σε ό,τι αφορά τις οικονομίες που επλήγησαν περισσότερο εξαιτίας του πολέμου, το ΔΝΤ τονίζει πως πρέπει να εφαρμόσουν δημοσιονομική πολιτική που θα στοχεύει κατά κύριο λόγο στην αντιμετώπιση της ανθρώπινης τραγωδίας αλλά και των καταστροφών που υπέστη η οικονομία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT