Αλμα των τιμών ενέργειας στη Γαλλία, λόγω προβλημάτων στους αντιδραστήρες

Αλμα των τιμών ενέργειας στη Γαλλία, λόγω προβλημάτων στους αντιδραστήρες

Νέα προβλήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας οδηγούν τις τιμές της ενέργειας στα υψηλότερα επίπεδά τους από την αρχή του έτους, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Νέα προβλήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας οδηγούν τις τιμές της ενέργειας στα υψηλότερα επίπεδά τους από την αρχή του έτους, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Την είδηση ανέφερε χθες ο γαλλικός κολοσσός της ηλεκτρικής ενέργειας, Electricite de France (EdF), ανακοινώνοντας ότι κατέγραψε νέες ενδείξεις διάβρωσης στον πυρηνικό στόλο της χώρας. Η εξέλιξη καταγράφεται ενώ η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία 56 αντιδραστήρων προκειμένου να γίνουν έλεγχοι ασφαλείας και έργα αποκατάστασης, να συντηρηθούν και να ανατροφοδοτηθούν με τα αναγκαία καύσιμα.

Ετσι η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση το 2023 σημείωσε άνοδο 1,5% φθάνοντας στα 236 ευρώ η μεγαβατώρα στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια στη Γερμανία σημείωσαν άνοδο 3%. Οι διαπραγματευτές συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμούν πως τα προβλήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας και η συνεπακόλουθη μείωση της παραγωγής τους θα παραταθούν πέραν του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα μάλιστα με τον Εμερίκ ντε Βιγκάν, διευθύνοντα σύμβουλο στην COR-e, γαλλική εταιρεία αναλύσεων επί θεμάτων ενέργειας, είναι πιθανόν να παραταθούν και στη διάρκεια του επόμενου έτους. Δεδομένου, όμως, ότι η Γαλλία εξάγει σημαντικό όγκο ενέργειας, ο αντίκτυπος αυτών των προβλημάτων αναμένεται να γίνει αισθητός σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Σημειωτέον ότι η EdF έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας θα περιοριστεί φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Σχολιάζοντας επί του θέματος σε σημείωμά της προς τους επενδυτές, η JPMorgan Chase & Co τόνισε πως ένα από τα βασικότερα ερωτήματα είναι πόσους άλλους αντιδραστήρες θα ζητήσει να απενεργοποιηθούν η αρχή ασφαλείας του κλάδου, η ASN, αναγκάζοντας έτσι την EdF να διακόψει τη λειτουργία τους μέσα στο τρέχον έτος και πόσους μέσα στο επόμενο. Οπως τονίζει η επενδυτική τράπεζα, το ερώτημα αυτό είναι καίριο δεδομένης της εξαιρετικά υψηλής ζήτησης και της μειωμένης προσφοράς, καθώς «και του γεωπολιτικού τοπίου μέσα στο οποίο εξελίσσονται όλα αυτά». Σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, η EdF τόνισε συγκεκριμένα ότι εντοπίστηκαν ενδείξεις διάβρωσης σε τρεις αντιδραστήρες από τους έξι που έχει αποφασίσει να ελέγξει από τον Φεβρουάριο. Παράλληλα υπήρξαν αντίστοιχες ενδείξεις σε ακόμη έναν από τους αντιδραστήρες στους οποίους είναι σε εξέλιξη τα έργα συντήρησης. Ως εκ τούτου θα ακολουθήσουν αυστηρότεροι έλεγχοι.

Στο μεταξύ, όμως, η μείωση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας συνδυάζεται με τα μέτρα που λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση θέτοντας ανώτατα όρια στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας για να προστατεύσει καταναλωτές και επιχειρήσεις εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι, όμως, να στερεί από την EdF έσοδα ύψους 26,2 δισ. ευρώ που θα είχε στη διάρκεια του έτους, καθώς ο ενεργειακός κολοσσός της Γαλλίας πρέπει να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά χονδρικής. Το θέμα προέκυψε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο όταν η EdF ανακοίνωσε ότι πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία τριών αντιδραστήρων της προκειμένου να διεξαχθούν έλεγχοι ασφαλείας και να γίνουν έργα αποκατάστασης και συντήρησης. Η εταιρεία βρίσκεται διαρκώς σε διαβουλεύσεις με την αρχή ασφαλείας, την ASN, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT