Ανάπτυξη μόλις 3,9% στην Κίνα «βλέπει» η Nomura

Ανάπτυξη μόλις 3,9% στην Κίνα «βλέπει» η Nomura

Την ώρα που μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και οικονομολόγοι προβλέπουν πως η πολιτική της μηδενικής ανοχής στην πανδημία θα έχει βαρύ τίμημα για την οικονομία της Κίνας, ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, υπεραμύνεται της αμφιλεγόμενης αυτής επιλογής

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Την ώρα που μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και οικονομολόγοι προβλέπουν πως η πολιτική της μηδενικής ανοχής στην πανδημία θα έχει βαρύ τίμημα για την οικονομία της Κίνας, ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, υπεραμύνεται της αμφιλεγόμενης αυτής επιλογής. Παράλληλα υπόσχεται ότι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο είναι αποφασισμένη να ανοίξει σταδιακά στην ελεύθερη αγορά.

Τελευταία στη σειρά των δυσοίωνων προβλέψεων, χθες η ιαπωνική επενδυτική Nomura Holdings υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Κίνας στο 3,9%, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της μιλούσε για ανάπτυξη 4,3%. Επισήμανε, επίσης, πως τα εκτεταμένα lockdowns αναστέλλουν την οικονομική δραστηριότητα περισσότερο από όσο μπορούν να αναπληρώσουν η νομισματική πολιτική και τα μέτρα του Πεκίνου. Σε σχετική ανακοίνωση της επενδυτικής, ο οικονομολόγος της, Λου Τινγκ, τόνισε πως το Πεκίνο δεν δείχνει καμία πρόθεση να μετριάσει τη στρατηγική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Αν πάντως επιβεβαιωθεί η απαισιόδοξη εκτίμηση και η κινεζική οικονομία αναπτυχθεί φέτος κατά μόλις 3,9%, θα είναι η κατώτερη επίδοσή της από το 1990, αν εξαιρεθεί βεβαίως το φοβερό 2020, όταν η πανδημία οδήγησε την οικονομία της σε συρρίκνωση 2,2%. Η πρόβλεψη της Nomura είναι πιο απαισιόδοξη από εκείνη των οικονομολόγων του Bloomberg, που μιλούν για ανάπτυξη 5%, και ασφαλώς πολύ πιο απαισιόδοξη από τον στόχο του 5,5% που έχει θέσει το Πεκίνο.

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στην Ασία, ο πρόεδρος Σι τόνισε πως πρωταρχικός στόχος της πολιτικής του Πεκίνου είναι να αποφύγει τους θανάτους από κορωνοϊό, αλλά απέφυγε οποιαδήποτε ευθεία αναφορά στο επιθετικό lockdown της Σαγκάης και στη διαμάχη για το οικονομικό κόστος που αυτή συνεπάγεται για την Κίνα. Ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε συνεργασία και συντονισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και σημείωσε ότι για να υπάρξει τελική νίκη της ανθρωπότητας κατά του κορωνοϊού «θα χρειαστούν περισσότερες σκληρές προσπάθειες». Υπογράμμισε, όμως, παράλληλα πως «τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη της κινεζικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά, η οικονομία της έχει μεγάλες αντοχές και τεράστιο δυναμικό, καθώς και μεγάλα περιθώρια για ελιγμούς, και τίποτε από όλα αυτά δεν έχει αλλάξει, όπως και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της». Υποσχέθηκε μάλιστα πως τα στοιχεία αυτά της κινεζικής οικονομίας «θα προσφέρουν την αναγκαία σταθερότητα και την ανάκαμψη που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία, όπως και ευκαιρίες στις αγορές της για όλες τις οικονομίες».

Πηγή: Bloomberg

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT