Ελιγμοί από τη Ρωσία για να παρακάμψει τις κυρώσεις και να αποφύγει τη χρεοκοπία

Ελιγμοί από τη Ρωσία για να παρακάμψει τις κυρώσεις και να αποφύγει τη χρεοκοπία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Καθώς πλησιάζει η 4η Μαΐου, οπότε λήγει η περίοδος χάριτος μέσα στην οποία μπορεί η Ρωσία να πραγματοποιήσει σε δολάρια τις πληρωμές της έναντι των πιστωτών της, η Μόσχα αναζητάει τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις για να αποφύγει την επίσημη χρεοκοπία. Εξετάζει, έτσι, αν θα μπορούσε να προωθήσει τις πληρωμές μέσα από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους δικούς της πράκτορες εκκαθάρισης πληρωμών. Οπως τονίζουν όμως οικονομικοί αναλυτές, παραμένει αβέβαιο αν μπορεί να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειές της και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Οπως σχολιάζει σχετικά ο Μίτου Γκουλάτι, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, «δεν υπάρχει τίποτε σαφές σε όλα αυτά, γιατί τελικά κάποιος δικαστής θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη αυτών των προσπαθειών».

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, μια επιλογή που εξετάζει η Ρωσία είναι να αντικαταστήσει τις ξένες τράπεζες που διενεργούν τις εντολές της για πληρωμές χρέους και να αναθέσει τη διαδικασία αυτή στην Τράπεζα της Ρωσίας. Στην περίπτωση αυτή, οι πληρωμές στους ομολογιούχους θα προωθούνται στην Τράπεζα της Ρωσίας αντί για την εντολοδόχο τράπεζα και τον πράκτορα που αναλαμβάνει τη διενέργεια της εντολής. Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην εγχώρια αρχή εκκαθάρισης πληρωμών, απ’ όπου θα καταλήγουν στους ειδικούς λογαριασμούς «τύπου C» των ομολογιούχων από «εχθρικές χώρες» όπως οι ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, το λόμπι των ρωσικών επιχειρήσεων, η Ενωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, προωθεί παρεμφερή πρόταση για τους πιστωτές των επιχειρήσεων στο πλαίσιο σχεδίου με στόχο να αποφύγει ένα κύμα πτωχεύσεων. Το σχέδιο αυτό προβλέπει πως όσοι δεν είναι κάτοικοι της χώρας θα λάβουν τις πληρωμές των εταιρικών ομολόγων σε ειδικούς λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες, αλλά σε ξένα νομίσματα, ενώ θα έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν στο ρωσικό υπουργείο Οικονομικών τα έντοκα γραμμάτια που έχουν στην κατοχή τους. Ζητούμενο είναι να βρεθεί διέξοδος για τις ρωσικές επιχειρήσεις που έχουν εξαναγκαστεί σε τεχνητή χρεοκοπία, καθώς οι πληρωμές των τόκων των ομολόγων τους βρίσκονται «παγωμένες» σε ξένες τράπεζες.

Εξετάζει να αντικαταστήσει τις ξένες τρά-πεζες που διενεργούν τις εντολές της για πληρωμές χρέους με την Τράπεζα της Ρωσίας.

Ακόμη και ρωσικές επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις έχουν αναγκαστεί να καθυστερήσουν τις πληρωμές. Η τράπεζα Citigroup, για παράδειγμα, ζήτησε από τη χαλυβουργία Severstal PJSC να υποβάλει αίτηση στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για ειδική εξαίρεση προτού προχωρήσει στην καταβολή τόκων για τα ομόλογα της ρωσικής επιχείρησης. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί η Severstal PJSC εκπρόθεσμη ως προς την καταβολή των πληρωμών.

Η κρατική ρωσική τράπεζα VTB έδωσε στους επενδυτές ελπίδες πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όλα αυτά τα σενάρια όταν πραγματοποίησε σε ρούβλια τις πληρωμές των τόκων που όφειλε για τα ομόλογά της τα οποία είχαν εκδοθεί σε δολάρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti, οι επενδυτές από τη Ρωσία και τις φιλικές προς αυτήν χώρες έλαβαν σε ρούβλια τις πληρωμές στους λογαριασμούς τους και αναμένεται να τις μετατρέψουν οι πράκτορες που διενεργούν τις σχετικές εντολές. Αυτό όμως δεν θα είναι εύκολο καθώς προϋποθέτει τη συναίνεση της πλειονότητας των πιστωτών και σε ορισμένες περιπτώσεις τα σχετικά έγγραφα απαιτούν από τους δανειολήπτες να ενημερώσουν τους επενδυτές πολλούς μήνες νωρίτερα για να γίνει μια τέτοια μεταβολή.

Και βέβαια κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι πως όλες αυτές οι πληρωμές σε ρούβλια θα βοηθήσουν τη Ρωσία να αποφύγει τον χαρακτηρισμό της χρεοκοπημένης χώρας. Η κίνησή της να πραγματοποιήσει σε ρούβλια τις πληρωμές ομολόγων που έληγαν το 2022 και το 2042, για παράδειγμα, είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμισή της από την S&P Global Ratings σε «επιλεκτική χρεοκοπία». Πάντως ο Μίτου Γκουλάτι, που έχει ειδικευθεί σε θέματα αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους, επιμένει πως τα έγγραφα των ομολόγων της Ρωσίας προβλέπουν αλλαγή νομίσματος και της επιτρέπουν να πληρώσει σε ρούβλια εάν και εφόσον το ποσό που καταβάλλεται επιτρέπει στον πιστωτή να αγοράσει το κατάλληλο ποσό σε δολάρια.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT