Επενδύσεις από την Τεχνική Ολυμπιακή

Επενδύσεις από την Τεχνική Ολυμπιακή

Κατά τη χρήση του 2021 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 6,8 εκατ. ευρώ, από μόλις 0,5 εκατ. ευρώ το 2020.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Με επενδύσεις της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες και ίδια κεφάλαια της τάξεως των 154 εκατ. ευρώ, ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής δρομολογεί την επανατοποθέτησή του στο εγχώριο επιχειρηματικό «γίγνεσθαι» έπειτα από αρκετά χρόνια ζημιογόνων δραστηριοτήτων και συρρίκνωσης του αντικειμένου του. Στόχος είναι η τοποθέτηση στους τομείς της ναυτιλίας, της αγοράς ακινήτων, του τουρισμού και της πράσινης ενέργειας, πέραν ασφαλώς της επιλεκτικής διεκδίκησης κατασκευαστικών έργων.

Μετά την πώληση του «Πόρτο Καρράς», η οποία έχει δημιουργήσει ρευστότητα της τάξεως των 98 εκατ. ευρώ (η Τεχνική Ολυμπιακή διεκδικεί επιπλέον 8 εκατ. ευρώ μέσω της διαδικασίας της διαιτησίας), η διοίκηση της εισηγμένης έχει επενδύσει 16,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση συμμετοχών σε επτά διαφορετικά πλοία, τα οποία ήδη παράγουν σημαντικά έσοδα και κέρδη από την άνοδο της αξίας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 ολοκληρώθηκε με ίδια κεφάλαια ύψους 154 εκατ. ευρώ, έναντι 116 εκατ. ευρώ το 2020, κυρίως λόγω της υπεραξίας που κατέγραψαν οι επενδύσεις της Τεχνικής Ολυμπιακής σε πλοία. Μάλιστα, στις 23 Φεβρουαρίου η θυγατρική στον τομέα της ναυτιλίας, T.O. Shipping, εισέπραξε το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων (0,94 εκατ. ευρώ) από διανομή μερισμάτων για την περίοδο του τέταρτου τριμήνου του 2021.

Αντίστοιχα, στον τομέα των ακινήτων η εταιρεία ολοκλήρωσε στις αρχές του 2022 την εξαγορά της εταιρείας Novamore Limited, αντί 12,5 εκατ. ευρώ. Η Novamore έχει στην κατοχή της μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εγγυήσεις ακινήτων συνολικής αξίας 33 εκατ. ευρώ. Αρκετά εξ αυτών είναι πολυτελείς κατοικίες σε περιοχές όπως η Βούλα και το Παλαιό Ψυχικό. Τη διαχείριση των εν λόγω δανείων ανέλαβε, για λογαριασμό της Τεχνικής Ολυμπιακής, η ιρλανδική εταιρεία Mount Street Hellas Holdco Ltd., το 50% της οποίας έχει επίσης αποκτηθεί από την Τεχνική Ολυμπιακή μέσω της θυγατρικής της εταιρείας PFC Premier Finance Corp. Το ύψος του τιμήματος είχε ανέλθει σε 450.000 ευρώ.

Πρόσφατα, η Τεχνική Ολυμπιακή αναδείχθηκε πλειοδότης σε πλειστηριασμό για την απόκτηση ενός τριώροφου κτιρίου καταστημάτων (πλέον δύο υπογείων), συνολικής επιφάνειας 4.267 τ.μ. Το ακίνητο βρίσκεται στο 2ο χλμ. της Λ. Βάρης – Κορωπίου, στο Κορωπί. Το ύψος του τιμήματος ανήλθε σε 2,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία έχει συστήσει και την εταιρεία Luxury Life, η οποία θα αποτελέσει το «όχημά» της στον τομέα του τουρισμού, όπου θα αναζητηθούν ξενοδοχειακά ακίνητα, εξοχικές κατοικίες και τουριστικά καταλύματα, που θα διατεθούν επίσης μέσω πλειστηριασμών.

Κατά τη χρήση του 2021 ο όμιλος εμφάνισε ζημίες μετά από φόρους της τάξεως των 3,17 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 9,48 εκατ. ευρώ το 2020. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 6,8 εκατ. ευρώ, από μόλις 0,5 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των πωλήσεων ναυλώσεων της θυγατρικής εταιρείας Roma Holding LLC (ιδιοκτήτρια πλοίου). Πάντως, τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε κέρδη ύψους 1,16 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 6,14 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της φετινής χρήσης θα είναι ακόμα πιο βελτιωμένα, καθώς θα αποδώσουν πλήρως οι επενδύσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT