Τρίτη μέρα απωλειών για τις ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη μέρα απωλειών για τις ευρωπαϊκές αγορές

Με πτώση ολοκλήρωσαν τη χθεσινή ημέρα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πλην εκείνου στο Λονδίνο.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Με πτώση ολοκλήρωσαν τη χθεσινή ημέρα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πλην εκείνου στο Λονδίνο. Είχαν προηγηθεί ακόμα δύο συνεδριάσεις με απώλειες, ενώ το κλίμα διαμόρφωσε η πορεία των μετοχών των τεχνολογικών ομίλων και στη Γηραιά Ηπειρο και στις ΗΠΑ. Αντιθέτως στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,08%, χάρις στην ενίσχυση των εμπορευμάτων, η οποία επηρέασε θετικά και τις μετοχές. Ο STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με -0,90%, με -1,20% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,54% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,95% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,58% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Ο κλαδικός δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας είχε πτώση 2,3% στα χαμηλότερα επίπεδα 6 εβδομάδων, ενώ κάμψη 2,3% επίσης είχαν και οι τράπεζες. Ωστόσο, ενωρίτερα χθες ο STOXX 600 εμφάνιζε άνοδο έως και 1%, λόγω των ευνοϊκών αποτελεσμάτων από τράπεζες, όπως η UBS και ο ναυτιλιακός κολοσσός της Maersk. Τη Δευτέρα υποχώρησε 2% εξαιτίας ανησυχιών για ενδεχόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και των ραγδαίων αυξήσεων στα αμερικανικά επιτόκια.

Οπως παρατηρεί ο Κρις Μπόσαμ, διευθυντής αναλυτής αγορών στην ψηφιακή πλατφόρμα συναλλαγών IG, «οι επενδυτές δείχνουν και πάλι να φοβούνται για την πορεία της ανάπτυξης, επανερχόμενοι στο ζήτημα το οποίο ήταν κυρίαρχο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Παράλληλα, υπάρχει και ο εκνευρισμός για τα οικονομικά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών εντός της εβδομάδας».

Μόνο το χρηματιστήριο στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 0,08%.

Χθες στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού αργά πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν απώλειες της τάξεως του 1,79% και 2,08% αντιστοίχως, ενώ και ο Nasdaq, κατεξοχήν δείκτης της υψηλής τεχνολογίας, είχε κάμψη άνω του 2%. Οι μετοχές των κολοσσών των Alphabet και Microsoft υποχωρούσαν άνω του 2% ενόψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων τους, αφότου κλείσει η Γουόλ Στριτ, ενώ απώλειες είχε και το Twitter, το οποίο εξαγοράζει ο Ελον Μασκ.

Ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους δανεισμού από τη Fed, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζουν δυσμενώς το επενδυτικό κοινό.

Τέλος, στην αγορά εμπορευμάτων το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 3,94% στα 102,42 δολάρια, ενώ το ευρώ υποχώρησε προς το δολάριο 0,5% στα 1,0660 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT