Χρηματιστήριο: Εντονες πιέσεις και υψηλός όγκος συναλλαγών

Χρηματιστήριο: Εντονες πιέσεις και υψηλός όγκος συναλλαγών

Στις 938,93 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης έπειτα από πτώση 1,13%

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Πιέσεις κατοχύρωσης κερδών δέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα και από τη σημαντική άνοδο που έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 940 μονάδες με υψηλό τζίρο, τη στιγμή που πάντως το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν θετικό, παρά το έντονα πτωτικό άνοιγμα στη Wall Street. Οι αναλυτές επισημαίνουν ωστόσο πως η Ευρώπη έρχεται από ένα ισχυρό sell-off τις προηγούμενες ημέρες, το οποίο απέφυγε το Χ.Α. λόγω των αργιών του Πάσχα – έτσι οι ρευστοποιήσεις από τα χαρτοφυλάκια είναι λογικές, χωρίς να ανατρέπουν το θετικό μομέντουμ που έχει χτιστεί πρόσφατα.

Oπως εκτιμά ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, οι διακυμάνσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ αναμένεται να συνεχιστούν εν μέσω πληθώρας εταιρικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου. Στο εσωτερικό, την τρέχουσα εβδομάδα θα έχουμε και την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των υπόλοιπων εταιρικών αποτελεσμάτων χρήσης 2021, ενώ το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται στην περιοχή των 980-900 μονάδων. Σημαντική στήριξη κατά τον αναλυτή θα παρέχουν οι αποκοπές μερισμάτων το επόμενο διάστημα.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,13% και έκλεισε στις 938,93 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 111,25 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,31% στις 2.282,29 μονάδες, ενώ πτώση της τάξης του 1,50% κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και έκλεισε στις 1.533,85 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και υποχώρησε κατά 2,88%, στις 671,39 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η Ελλάκτωρ στο -4,03% και η Lamda Development στο -3,36%, ενώ ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι Coca-Cola και Βιοχάλκο. Ανοδικά ξεχώρισε η Jumbo με κέρδη 2,31% και ακολούθησε η Motor Oil στο +1,35%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και υποχώρησε κατά 2,88%, στις 671,39 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο -3,64%, την Alpha Bank στο -2,97%, ενώ απώλειες 2,94% κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς και στο -1,85% έκλεισε η Εθνική Τράπεζα.

Είναι δεδομένο ότι είναι αδύνατον να μην επηρεάζεται η ελληνική αγορά από τις ξένες αγορές, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, παρ’ όλα αυτά δεν σημαίνει ότι θα τις ακολουθεί κατά πόδας. Μπορεί στις πτώσεις να είναι πιο αμυντική και ετεροχρονισμένη και σαφώς πιο επιθετική στις ανόδους σε σχέση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια. Ηδη, τόσο το σύνολο της αγοράς όσο και ο τραπεζικός κλάδος έχουν εικόνα από άλλες εποχές εκπλήσσοντας ακόμα και τους πιο αισιόδοξους.

«Πλέον είμαστε στην τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και μένει να δούμε αν το κλείσιμό του διατηρήσει τα κεκτημένα», προσθέτει ο αναλυτής. Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία θα παίξει σημαντικό ρόλο, μια και η έγκαιρη λήξη του μπορεί να ανακόψει σημαντικά προβλήματα, ιδίως τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις. Από την άλλη, το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά η επενδυτική έκρηξη από τις νέες δημόσιες επενδύσεις μέσα από τα προγράμματα της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT