Προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τους Έλληνες CEO

Προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τους Έλληνες CEO

Πώς προσαρμόζουν τη στρατηγική τους στα νέα δεδομένα οι επικεφαλής των επιχειρήσεων.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Με στόχο τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας και των νέων γεωπολιτικών δεδομένων, τη στρατηγική τους αναπροσαρμόζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από την πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών και συμβούλων EY, όπου αποτυπώνονται και οι απόψεις των Ελλήνων CEO από 12 κλάδους της οικονομίας. Ειδικότερα, περισσότεροι από 1 στους 2 ερωτηθέντες αναφέρουν ότι η COVID-19 προκάλεσε βραχυπρόθεσμες αλλαγές στον κλάδο τους, με το 28% αυτών να εκτιμά ότι η πανδημία προκάλεσε θεμελιώδεις αλλαγές προς το καλύτερο, επιταχύνοντας υφιστάμενες τάσεις.

Τα δύο τρίτα των Ελλήνων CEO δηλώνουν ότι προσαρμόζουν τις στρατηγικές επενδύσεις τους για να διαχειριστούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ το 55% αυτών αναφέρει ότι η αυξανόμενη επιχειρηματική αβεβαιότητα τους έχει ωθήσει να καθυστερήσουν ή να διακόψουν προγραμματισμένες διασυνοριακές επενδύσεις. Ωστόσο, «καθώς πολλοί αναγνωρίζουν ότι ο νέος, μεταπανδημικός κόσμος επιφυλάσσει επίσης και σημαντικές ευκαιρίες, το 45% αναφέρει ότι αντισταθμίζει τους κινδύνους επιταχύνοντας τις επενδύσεις πέρα από τα σύνορα», επισημαίνει η έρευνα της EY.

Λόγω της εντεινόμενης έλλειψης εργατικού δυναμικού και της αυξανόμενης καταναλωτικής ζήτησης, που προκαλούν σημαντικές αναταράξεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, οι διευθύνοντες σύμβουλοι λαμβάνουν μέτρα για να αυξήσουν τη λειτουργική ανθεκτικότητα των επιχειρήσεών τους και να μειώσουν το κόστος των logistics.

Ωστόσο, παρότι οι αυξανόμενες παγκόσμιες εντάσεις βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας για τους Ελληνες CEO, ως κρισιμότερους κινδύνους για τη μελλοντική αναπτυξιακή στρατηγική τους θεωρούν τις μεταβαλλόμενες δημογραφικές τάσεις και την ασταθή οικονομική ανάπτυξη (19%). Οπως και την επιταχυνόμενη χρήση της τεχνολογίας και των δεδομένων από τους ανταγωνιστές (16%) και την αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας (15%). Με τα δεδομένα αυτά, το 22% και το 18% των ερωτηθέντων Ελλήνων CEO θέτει ως βασικές προτεραιότητες για την επιτάχυνση της οργανικής ανάπτυξης και της δημιουργίας αξίας τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις υπάρχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αντιστοίχως. Επίσης, ένας στους τρεις εξ αυτών εκτιμά ότι η αποτελεσματική χρήση δεδομένων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών θα αποτελέσει βασικό εργαλείο ανάπτυξης της εταιρείας του την επόμενη πενταετία. Για έναν στους τέσσερις η τεχνολογία και ο αυτοματισμός αποτελούν στρατηγικούς μοχλούς για τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής βρίσκονται και οι επενδύσεις στη βιωσιμότητα (ESG). Ωστόσο, ενώ το 75% των Ελλήνων διευθυνόντων συμβούλων δηλώνει ότι οι επενδυτές τους υποστηρίζουν θερμά τα καλά διατυπωμένα επενδυτικά σχέδια, το 65% δηλώνει ότι αντιμετώπισε αντίσταση σχετικά με τη στρατηγική μετάβασης προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το κόστος και οι πιθανές μακροπρόθεσμες αποδόσεις αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών.

Σε αντίθεση με τις τάσεις παγκοσμίως, μόλις το 41% των συμμετεχόντων στην έρευνα Ελλήνων επικεφαλής των επιχειρήσεων –έναντι 59% των ομολόγων τους στο εξωτερικό– δηλώνει ότι θα επιδιώξει ενεργά συγχωνεύσεις και εξαγορές το επόμενο δωδεκάμηνο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT