Στην απόκτηση έως 125 ηλεκτρικών αεροσκαφών προχωράει η Libra

Στην απόκτηση έως 125 ηλεκτρικών αεροσκαφών προχωράει η Libra

Εως και 125 ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, που είναι γνωστά διεθνώς με το ακρωνύμιο eVTOL, πρόκειται να αποκτήσει η LCI, θυγατρική του ομίλου Libra που δραστηριοποιείται στον τομέα της αεροπλοΐας.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Εως και 125 ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, που είναι γνωστά διεθνώς με το ακρωνύμιο eVTOL, πρόκειται να αποκτήσει η LCI, θυγατρική του ομίλου Libra που δραστηριοποιείται στον τομέα της αεροπλοΐας. Αυτού του είδους τα υβριδικά ηλεκτρικά αεροσκάφη –αποκαλούνται και αεροταξί– που διαθέτουν, συνήθως, έναν μονοψήφιο αριθμό θέσεων και δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου άνω του μισού τόνου, αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια. Η αμερικανική BETA Technologies, που αναπτύσσει τα πλήρως ενσωματωμένα ηλεκτρικά συστήματα αεροπορίας των ALIA-250 eVTOL, κατέληξε σε συμφωνία με την LCI, η οποία αρχικά θα αποκτήσει 50 αεροσκάφη. H θυγατρική του ομίλου Libra, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Λογοθέτη, έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί έως 125 τέτοιου είδους αεροπλάνα τα οποία, επί του παρόντος, βρίσκονται υπό κατασκευή στις εγκαταστάσεις της BETA στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ.

Τη συναλλαγή ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Libra, χωρίς να κάνει γνωστό το ύψος του τιμήματος που έχει ήδη καταβληθεί, με το κόστος για κάθε ALIA-250 eVTOL να τοποθετείται σε περίπου 4 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα της αγοράς.

Τα ALIA-250 eVTOL παράγουν μηδενικές λειτουργικές εκπομπές, με μέγιστη εμβέλεια 250 ναυτικών μιλίων και έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν πέντε επιβάτες και έναν πιλότο ή 635 κιλά ωφέλιμου φορτίου. Eχουν δυνατότητα επαναφόρτισης σε λιγότερο από μία ώρα και χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης. Ενδείκνυνται για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, τη μεταφορά φορτίων και επιβατών. Δεν είναι τυχαίο ότι η BETA, που αποτιμάται προς 2,4 δισ. δολάρια κι έχει αντλήσει χρηματοδότηση ύψους 800 εκατ. δολαρίων, συνεργάζεται με την εταιρεία ταχυμεταφορών UPS και τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon.

H θυγατρική της Libra, LCI, θα διαθέτει περισσότερα από 270 ηλεκτρικά αεροσκάφη.

Το νέο αεροσκάφος eVTOL θα διπλασιάσει σε περισσότερα από 270 τον αριθμό των αεροσκαφών της LCI. «Η ισχύς επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, σημαντικής εσωτερικής χωρητικότητας και μεγάλης εμβέλειας του αεροσκάφους είναι ο βέλτιστος συνδυασμός», ανέφερε ο Jaspal Jandu, διευθύνων σύμβουλος της LCI.

«Ως ένας από τους μεγαλύτερους εκμισθωτές αεροσκαφών με ισχυρό παγκόσμιο track record, η LCI γνωρίζει επακριβώς το τι αναζητούν οι χειριστές», σημείωσε ο Kyle Clark, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BETA.

«Μέσω αυτής της συμφωνίας, η LCI θα φέρει τις μεταφορές μηδενικού άνθρακα σε πελάτες παγκοσμίως. Η χθεσινή ανακοίνωση της LCI αποτελεί την αιχμή του δόρατος της στρατηγικής στροφής προς την καινοτομία του ομίλου Libra και, συνεπώς, ολόκληρου του οργανισμού μας» σχολίασε ο Γιώργος Λογοθέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT