Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο βλέπουν οι αγορές

Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο βλέπουν οι αγορές

Στο ίδιο μήκος κύματος οι αναλυτές των Goldman Sachs και JPMorgan Chase

3' 16" χρόνος ανάγνωσης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει αφιερώσει αρκετές ημέρες πείθοντας τους επενδυτές ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει μια πιο «σταδιακή» προσέγγιση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την ανάσχεση του κλιμακούμενου πληθωρισμού. Ωστόσο, η επιμονή της ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι ακόμη τόσο ισχυρή όσο των ΗΠΑ δεν έχει αποθαρρύνει τις αγορές από το να στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια, μόλις τον φετινό Ιούλιο, όπως επισημαίνει σχετικά σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα των Financial Times. Μια τέτοια μετατόπιση, την οποία προβλέπουν τώρα οι αναλυτές των τραπεζών Goldman Sachs και JPMorgan Chase, θα σήμαινε και μια ανατροπή για την ΕΚΤ και την πρόεδρό της. Η Κριστίν Λαγκάρντ μόλις πέρυσι τον Δεκέμβριο επέμενε πως ήταν «πολύ απίθανο» να αυξήσει έστω και άπαξ τα επιτόκια το 2022. Σήμερα, όμως, οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από τα επίπεδα του -0,5% σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος αυτού του έτους και σε πάνω από 1% το επόμενο έτος.

Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει και πάλι αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμα κι έτσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξακολουθεί να υστερεί αρκετά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία τον Μάρτιο προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει και πάλι αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα. Ο Τζέρεμι Πάουελ, πρόεδρος της Fed, άφησε να εννοηθεί πως επίκειται μια σειρά από αυξήσεις κατά μισή μονάδα για να επαναφέρει γρήγορα τα επιτόκια σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο, το οποίο δεν τονώνει πλέον ενεργά τη ζήτηση. Αναλυτές όρισαν αυτό το ουδέτερο επιτόκιο μεταξύ 2,25% και 2,5%. Επιπροσθέτως, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να περιστέλλει τον ισολογισμό της των 9 τρισ. δολαρίων ήδη από τον Ιούνιο, κάτι που η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει να κάνει πριν από το τέλος του 2024 το νωρίτερο. Σε μια πρώτη ανάγνωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να έχει σχεδόν τόσο μεγάλο πρόβλημα πληθωρισμού όσο και η Fed. Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 7,4% το δωδεκάμηνο Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022 – δηλαδή απείχαν σχεδόν τόσο πολύ από τον στόχο του 2% που έχουν θέσει οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, όσο και ο δείκτης του 8,5% στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μιλώντας η κ. Λαγκάρντ στο CBS επισήμανε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η ΕΚΤ «αντιμετωπίζει ένα πολύ διαφορετικό θηρίο» από τη Fed, ειδικά αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εισβολή της Μόσχας άφησε την Ευρώπη πιο εκτεθειμένη στο διογκούμενο κόστος της ενέργειας λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής της από τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν οι F.T.

Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας ευθύνονται για το ήμισυ του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Αν αυξήσω τα επιτόκια σήμερα, δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή της ενέργειας». Ο δομικός πληθωρισμός, αφαιρώντας τις πιο ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 2,9%, ήτοι ήταν λιγότερο από το μισό του αντιστοίχου δείκτη στις ΗΠΑ του 6,5%. Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ακόμα πως η αγορά εργασίας στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού είναι «απίστευτα ανελαστική» σε σχέση με της Ευρώπης. Το μέσο ωρομίσθιο του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ ήταν 5,6% υψηλότερο τον Μάρτιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, η ετήσια αύξηση του κόστους εργασίας στην Ευρωζώνη παρέμεινε υποτονική και μάλιστα επιβραδύνθηκε στο 1,9% το τέταρτο τρίμηνο, από το 2,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Τέλος, υπογράμμισε πως οι προαναφερθέντες παράγοντες σε συνδυασμό με τον φόβο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πλήξει την οικονομία της Ευρώπης πιο σκληρά από τις περισσότερες περιφέρειες στον πλανήτη μεταφράζονται στο ότι η ΕΚΤ στοχεύει να αλλάξει πολιτική με «έναν αρκετά καλά ισορροπημένο και σταδιακό –για εμάς στην Ευρώπη– τρόπο, ούτως ώστε να μην προκαλέσουμε ύφεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT