Ανέγερση πολυτελών κατοικιών στο οικόπεδο της πρώην ΒΕΛΚΑ

Ανέγερση πολυτελών κατοικιών στο οικόπεδο της πρώην ΒΕΛΚΑ

Η άνοδος των τιμών αλλάζει τα σχέδια της 3V, στην οποία ανήκει η έκταση

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Επανασχεδιάζεται η επένδυση, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την αξιοποίηση της έκτασης των 18,7 στρεμμάτων στην οποία στεγαζόταν η πρώην ΒΕΛΚΑ, στην πρώην βιομηχανική ζώνη του Φαλήρου. Συγκεκριμένα, ένα σημαντικό ποσοστό των κτιρίων που θα δημιουργηθούν θα αφορά πλέον σε κατοικίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, ενώ το υπόλοιπο του ακινήτου αναμένεται να αναπτυχθεί ως επαγγελματικοί χώροι γραφείων. Πρόκειται για μια σημαντική διαφοροποίηση, καθώς εγκαταλείπεται το μέχρι πρότινος σχέδιο για τη δημιουργία ενός μεικτού συγκροτήματος που θα φιλοξενούσε εμπορικά καταστήματα και κτίρια γραφείων. Η στροφή στη δημιουργία κατοικιών οφείλεται στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα του είδους που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και ασφαλώς στις υψηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων. Φορέας υλοποίησης της επένδυσης θα είναι η εταιρεία 3V, ιδιοκτήτρια του ακινήτου, στην οποία συμμετέχουν ο όμιλος ανάπτυξης ακινήτων Dimand (σε σύμπραξη με την EBRD), αλλά και η Avax Development, θυγατρική του ομίλου Αβαξ στον τομέα του real estate. Οι δύο εταιρείες έχουν αποκτήσει από ένα ποσοστό μειοψηφίας στην 3V, το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί σε 15% για την Avax Development και 55% για την Dimand. Ποσοστό 20% στην εταιρεία θα διατηρήσει επίσης ο κ. Χρ. Ιωάννου, μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Αβαξ, ενώ ένα πρόσθετο 10% θα ελέγχεται από την κ. Δήμητρα Δαυίδ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand Real Estate, στην έκταση πρόκειται να κατασκευαστούν επτά διαφορετικά κτίρια, με τη συνολική δομήσιμη επιφάνεια να υπολογίζεται σε 57.500 τ.μ. Το 60% των επιφανειών θα αφορά κτίρια γραφείων, ενώ το υπόλοιπο 40% θα αφορά κατοικίες. «Τα διαμερίσματα που θα κατασκευαστούν θα είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και θα απευθύνονται σε ξένους επενδυτές, αλλά και Ελληνες αγοραστές», σημειώνει ο κ. Ανδριόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κατοικίες θα αναπτυχθούν στο τμήμα της έκτασης που προσφέρει θέα προς τον Σαρωνικό Κόλπο, ενώ τα γραφεία στο κομμάτι που «κοιτάζει» προς το Γήπεδο Καραϊσκάκη. Οι κατοικίες αναμένεται να διατεθούν προς πώληση, ενώ για τα γραφεία το επιχειρηματικό πλάνο προβλέπει μίσθωση και στη συνέχεια πιθανώς την πώλησή τους. Εκτιμάται ότι η επένδυση για την ανάπτυξη της πρώην ΒΕΛΚΑ θα ωριμάσει αδειοδοτικά εντός του 2022 και θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται από τις αρχές του 2023 και μετά.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ανάπτυξη μεικτού συγκροτήματος με καταστήματα και κτίρια γραφείων.

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο είχε αρχικά επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί για τη στέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να καλύψει όλα τα κριτήρια του διαγωνισμού, ιδίως εκείνο που αφορούσε στην απόσταση από το κέντρο του Πειραιά, με αποτέλεσμα η Dimand να προτείνει άλλο ακίνητό της στην περιοχή. Εν τέλει, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν την περίοδο προωθούνται κινήσεις για την αξιοποίηση κι άλλων ακινήτων της πρώην βιομηχανικής ζώνης του Φαλήρου, έπειτα από αρκετά χρόνια εγκατάλειψης. Για παράδειγμα, πλησίον της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, σε οικόπεδα 45 στρεμμάτων, είχε επενδύσει και ο όμιλος Χαραγκιώνη, μέσω κοινής εταιρείας που είχε συστήσει με τον πορτογαλικό όμιλο Sonae. Σήμερα, ο όμιλος επιχειρεί εκ νέου την αναβίωση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου, αλλά αυτόνομα, καθώς η πορτογαλική εταιρεία έχει αποχωρήσει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT