Σκουριές: Το β΄ εξάμηνο επανέναρξη εργασιών

Σκουριές: Το β΄ εξάμηνο επανέναρξη εργασιών

Για το β΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς τοποθέτησε την επανέναρξη του έργου των μεταλλείων στις Σκουριές Χαλκιδικής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Για το β΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς τοποθέτησε την επανέναρξη του έργου των μεταλλείων στις Σκουριές Χαλκιδικής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του καναδικού εξορυκτικού ομίλου. Προκειμένου οι εργασίες στο μεταλλείο των Σκουριών, που αποτελεί συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης, να ξεκινήσουν εκ νέου απαιτούνται κεφάλαια 845 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου που είχε παρουσιάσει η διοίκηση της Eldorado Gold τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ως εκ τούτου, για την επανεκκίνηση του έργου προαπαιτούμενο αποτελεί η εξασφάλιση χρηματοδότησης, με τον καναδικό όμιλο να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ενδιαφερομένους για την επίτευξη συμφωνίας. Οπως ανέφερε ο κ. Μπερνς, ο καναδικός όμιλος «αξιολογεί όλες τις δυνατές επιλογές», όπως η είσοδος στρατηγικών επενδυτών, η χρηματοδότηση του χρέους της εταιρείας ή (απευθείας) του έργου των Σκουριών. Επίσης, η Eldorado Gold αναζητεί χρηματοδότηση μέσω των ελληνικών τραπεζών και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και μέσω προπώλησης, σε συγκεκριμένη τιμή, τμήματος της μελλοντικής παραγωγής της (metal streaming).

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησης είχε, αρχικά, τοποθετηθεί για το α΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς, όμως, ως φαίνεται, η διαδικασία απαιτεί περισσότερο χρόνο. Απαιτούνται περίπου δυόμισι χρόνια έως ότου το μεταλλείο των Σκουριών τεθεί σε λειτουργία, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Η μονάδα βάσει της ίδιας μελέτης βιωσιμότητας διαθέτει εσωτερικό δείκτη απόδοσης (IRR) 19%, καθαρή παρούσα αξία 1,3 δισ. δολαρίων και ετήσια παραγωγή χρυσού και ισοδύναμων μετάλλων 312 χιλ. ουγγιών. Εχει διάρκεια ζωής 20 χρόνων, λειτουργικό κόστος 368 δολ. ανά ουγγιά και με αφετηρία την έναρξη παραγωγής, απαιτείται μια τετραετία για την ανάκτηση του κόστους της επένδυσης.

Προαπαιτούμενο η εξασφάλιση χρηματοδότησης, σε συζητήσεις παραμένει η Eldorado Gold για την επίτευξη συμφωνίας.

Στην Ολυμπιάδα, όπου το μεταλλείο βρίσκεται σε λειτουργία από το 2018 και παράγει συμπυκνώματα μολύβδου-αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού, η παραγωγή κατά το α΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε σε περίπου 9.000 ουγγιές χρυσού έναντι κόστους 1.449 δολ. ανά ουγγιά.

Σχετικά με τη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Eldorado Gold, στην Ελλάδα η εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος έχει οδηγήσει στον διπλασιασμό του τοπικού προϋπολογισμού του ομίλου. Στην Τουρκία η Eldorado βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγάλη άνοδο των τιμών πετρελαίου, η οποία όμως αντισταθμίστηκε, ώς ένα βαθμό, από την υποχώρηση της λίρας.

Παρ’ όλ’ αυτά, η διοίκηση του καναδικού ομίλου αναμένει ανάκαμψη για τη φετινή χρονιά, διατηρώντας αμετάβλητες τις προβλέψεις της για παραγωγή το 2022 από 460.000 έως 490.000 ουγγιές χρυσού.Το α΄ τρίμηνο, η Eldorado Gold εμφάνισε συνολική παραγωγή χρυσού 93.209 ουγγιών χρυσού, έχοντας επηρεαστεί από την πανδημική κρίση και τις αντίξοες, σε ορισμένα μεταλλεία, καιρικές συνθήκες. Ο καναδικός όμιλος εμφάνισε έσοδα 195 εκατ. δολ., προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) 62,1 εκατ. δολ. και καθαρές ζημίες 316,8 εκατ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT