«Πλαστικά Κρήτης»: Καθαρά κέρδη 55 εκατ.

«Πλαστικά Κρήτης»: Καθαρά κέρδη 55 εκατ.

Με αυξημένα μεγέθη και ενισχυμένα καθαρά αποτελέσματα ολοκλήρωσε τη χρήση του 2021 η «Πλαστικά Κρήτης».

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Με αυξημένα μεγέθη και ενισχυμένα καθαρά αποτελέσματα ολοκλήρωσε τη χρήση του 2021 η «Πλαστικά Κρήτης». Κατά την περασμένη χρήση, η πλαστικοβιομηχανία, σε επίπεδο ομίλου και σε ετήσια βάση, ενίσχυσε κατά 23%, σε 375 εκατ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών και κατά 6,5%, σε 75 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (Εbitda). Ανοδο, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, κατέγραψαν τα κέρδη προ και μετά φόρων κατά 14%, σε 68 εκατ. ευρώ και κατά 12%, σε 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο όμιλος εμφανίζει ίδια κεφάλαια 356,8 εκατ. ευρώ, περιορισμένα βραχυπρόθεσμα δάνεια της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ και εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες 18 εκατ. ευρώ από 41,5 εκατ. ευρώ το 2020.

Η διοίκηση της «Πλαστικά Κρήτης» κάνει λόγο, στην οικονομική έκθεση για το 2021, για «γενικευμένη αύξηση τιμών των πρώτων υλών, η οποία κλιμακώθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πολύ μεγάλης ανόδου της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου». Προσθέτει ακόμη ότι σε κάποιες πρώτες ύλες υπάρχουν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, σημειώνοντας ότι, σε σχέση με πέρυσι, έχει υπερτριπλασιαστεί το κόστος ενέργειας, με πολύ μεγάλες αυξήσεις και στα ναύλα εξωτερικού (οδικά και θαλάσσια).

Η εισηγμένη εκτιμά ότι οι αυξήσεις στο κόστος δεν θα καταστεί εφικτό να μετακυλιστούν στο σύνολό τους στις τιμές πώλησης, ενώ η μεγάλη αύξηση τιμών έχει επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση σε ορισμένες αγορές, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση του όγκου πωλήσεων.

Ο όμιλος ενίσχυσε τον κύκλο εργα- σιών του το 2021 κατά 23%, σε 375 εκατ.

Στα τέλη Μαρτίου το εργοστάσιο της θυγατρικής της «Πλαστικά Κρήτης» στην Κίνα, Shanghai HiTeC Plastics, έκλεισε λόγω του τοπικού ολικού lockdown για την καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ από τέλη Απριλίου λειτουργεί με το 50% της δυναμικότητάς του, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική απώλεια παραγωγής.

Στη Ρωσία το εργοστάσιο της πλαστικοβιομηχανίας λειτουργεί αλλά με μειωμένη παραγωγή και πωλήσεις, επειδή ο πόλεμος έπληξε τη ζήτηση και ενίσχυσε τις δυσκολίες εξασφάλισης των εισαγόμενων πρώτων υλών.

Λόγω των αντιξοοτήτων που σχετίζονται με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας στην Κίνα, η «Πλαστικά Κρήτης» εκτιμά ότι το 2022 ο όμιλος και η εταιρεία θα καταγράψουν μείωση κερδοφορίας, έναντι των χρήσεων του 2021 και του 2020, της οποίας το ύψος δεν είναι ακόμη δυνατόν να προσδιοριστεί. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης, «η ισχυρή οικονομική θέση της, η σημαντική θέση που κατέχει στις διεθνείς αγορές και η συνεχής ανάπτυξη πρωτότυπων νέων προϊόντων μέσα από συστηματική έρευνα και ανάπτυξη, εξασφαλίζουν ότι ο όμιλος θα διατηρήσει και μέσα στις δύσκολες φετινές περιστάσεις μια ικανοποιητική κερδοφορία καθώς και άριστη χρηματοοικονομική διάρθρωση».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT