Στο στόχαστρο της Ε.Ε. η Apple

Στο στόχαστρο της επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ τέθηκε και πάλι η Apple, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης με το δικό της ψηφιακό σύστημα πληρωμών που χρησιμοποιεί και το οποίο περιορίζει την πρόσβαση στις ανταγωνίστριες εταιρείες.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Εφεση άσκησε ο αμερικανικός κολοσσός της Google, θυγατρικής της Alphabet, ζητώντας από το αρμόδιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώσει πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. ευρώ από τις Αρχές της Ε.Ε. Η χρηματική ποινή είχε επιβληθεί προ τριετίας, διότι ο όμιλος υψηλής τεχνολογίας θεωρήθηκε ότι παρεμποδίζει τις ανταγωνίστριές του αναφορικά με τις διαφημίσεις των μηχανών αναζήτησης. Πρόκειται για μία από τις τρεις υποθέσεις, οι οποίες κατέληξαν στην επιβολή συνολικού προστίμου 8,25 δισ. ευρώ από την Κομισιόν στην Google, η οποία διαθέτει τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο. Πέραν της εταιρείας αυτής, στο στόχαστρο της αρμόδιας επιτρόπου ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ τέθηκε και πάλι ακόμη ένας αμερικανικός κολοσσός, αυτός της Apple, ο οποίος κατηγορείται ότι περιορίζει την πρόσβαση στις ανταγωνίστριες εταιρείες ως προς την τεχνολογία της για τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Πρόκειται για τη δεύτερη καταγγελία εις βάρος της Apple μετά την προηγηθείσα το 2021, βάσει της οποίας κατηγορήθηκε ότι στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην αγορά ροής μουσικής με αφορμή αίτημα του Spotify.

Αναφορικά τώρα με την Google, υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019 είχε αποφανθεί ότι έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της προκειμένου να εμποδίσει ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν για τις διαφημίσεις άλλες πλατφόρμες πλην της δικής της AdSense – η τελευταία τους παρείχε διαφημίσεις συνδεδεμένες με τη μηχανή αναζήτησης της Google. Οι εν λόγω παράτυπες πρακτικές ακολουθούνταν από τον αμερικανικό όμιλο τη δεκαετία 2006-2016. Στη συνέχεια η εταιρεία άσκησε έφεση, η οποία ξεκίνησε να εκδικάζεται χθες και η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει συνολικά τρεις ημέρες. Συγκεκριμένα, οι νομικοί της εκπρόσωποι υποστηρίζουν ότι είναι λανθασμένη η απόφαση της Κομισιόν πως οι σχετικές με την αναζήτηση διαφημίσεις και οι άλλες δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το 2021 η Google υπέστη ήττα στην προσπάθειά της να εφεσιβάλει απόφαση για πρόστιμο 2,42 δισ. ευρώ, η οποία ελήφθη και πάλι από την Ε.Ε. και αφορούσε τη χρήση της δικής της υπηρεσίας σύγκρισης τιμών για ηλεκτρονικές αγορές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφανθεί ότι χρησιμοποιεί την υπηρεσία της αυτή για να εξασφαλίσει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι άλλων ευρωπαϊκών ανταγωνιστριών μικρότερου μεγέθους.

Ξεκίνησε να εκδικάζεται χθες έφεση της Google για τη χρηματική ποινή ύψους 1,49 δισ. ευρώ που της είχε επιβληθεί προ τριετίας.

Στην περίπτωση της Apple, αυτή αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο νέου προστίμου και ίσως κληθεί να ανοίξει το σύστημα ψηφιακών πληρωμών της σε άλλους ανταγωνιστικούς ομίλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένα δήλωσε ότι ενημέρωσε με το σχετικό επίσημο έγγραφο την αμερικανική εταιρεία περί κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης, αρχής γενομένης από το 2015. Τη χρονιά εκείνη ξεκίνησε να λειτουργεί το ψηφιακό σύστημα πληρωμών Apple Pay στις συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Apple περιόριζε την πρόσβαση τρίτων σε καίριας σημασίας τεχνολογία, η οποία είναι αναγκαία για την ανάπτυξη μεθόδων ηλεκτρονικών πληρωμών στις συσκευές της», τόνισε η κ. Βεστάγκερ. «Σε προκαταρκτικό επίπεδο συμπεραίνουμε ότι ίσως περιόρισε η εταιρεία τον ανταγωνισμό προς χάριν της Apple Pay». Τέλος, αναφέρεται πως υπάρχει η πιθανότητα να της επιβληθεί πρόστιμο έως και 10% επί των διεθνών εσόδων, ήτοι 36,6 δισ. δολαρίων βάσει των περυσινών αποτελεσμάτων – ωστόσο, σπάνια φθάνουν στο όριο αυτό οι χρηματικές ποινές της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT