Ο πόλεμος του Πούτιν φέρνει στασιμοπληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Ο πόλεμος του Πούτιν φέρνει στασιμοπληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Αν η Ευρώπη γλιτώσει την ύφεση, μπορεί να ελπίζει σε μια ζωηρή τουριστική σεζόν που θα στηρίξει την ανάκαμψη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Ο βάρβαρος πόλεμος της Ρωσίας εις βάρος της Ουκρανίας οδηγεί στα ύψη τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, κλονίζει τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ κατάφερε καίριο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ως η πιο εκτεθειμένη μεγάλη περιφέρεια παγκοσμίως στον πόλεμο αυτό, η Ευρωζώνη έχει περιπέσει σε στασιμοπληθωρισμό. Αν και η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε σε μόλις 0,2% κατά τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο, έπειτα από το 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ο πληθωρισμός ανήλθε περαιτέρω στο 7,5% τον Απρίλιο από το 7,4% τον Μάρτιο. Αυτό που παρατηρούμε είναι πως μια σειρά ασυνήθιστων κραδασμών διαταράσσει την Ευρωζώνη. Στα τέλη του 2021 και τις αρχές του 2022, τα κύματα «Δέλτα» και «Ομικρον» της πανδημίας του κορωνοϊού επηρέασαν την οικονομική της δραστηριότητα πολύ περισσότερο από ό,τι εκείνη στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, ακριβώς τη στιγμή που η περιφέρεια προετοιμαζόταν για σημαντική ανάκαμψη, όπως υποδηλώνεται από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο, ο πόλεμος του Πούτιν την εκτροχίασε. Εξαιτίας της σοβαρής εξάρτησής της από το παγκόσμιο εμπόριο, η Ευρωζώνη κινδυνεύει πλέον περισσότερο από τα κινεζικά μέτρα εγκλεισμού, παρά οι ΗΠΑ.

Οι προοπτικές για την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους μήνες είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μια από ταα ίδια. Βραχυπρόθεσμα, οι πιέσεις για την ανάπτυξη διαμορφώνονται καθοδικές και ανοδικές για τον πληθωρισμό. Η επιδείνωση η οποία δημιουργείται από τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα και οι συγκρατημένες καταναλωτικές δαπάνες ως αντίδραση στις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων θα μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν προσωρινή συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο. Ενα άμεσο εμπάργκο στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία (κάτι που φαίνεται πολύ απίθανο) θα μπορούσε να προκαλέσει δεινότερη ύφεση. Ομως, εάν δεν έλθουν τα χειρότερα, κάποια χαλάρωση των περιορισμών στην προσφορά και μια έντονα ανθηρή τουριστική περίοδος θα συμβάλουν στην επιστροφή της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη και πάλι το τρίτο τρίμηνο. Ενώ οι καταναλωτές διστάζουν να αγοράσουν διαρκή αγαθά, φαίνονται πρόθυμοι να κάνουν ξανά διακοπές στις παραλίες.

Δεν είναι όλες οι ειδήσεις άσχημες. Με τη βοήθεια ενός ήπιου χειμώνα, ο οποίος φαίνεται να έχει ενισχύσει τις επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο, το ΑΕΠ της Γερμανίας έδειξε αύξηση 0,2% σε τριμηνιαία βάση το α΄ τρίμηνο, διαγράφοντας εν μέρει την πτώση 0,3% τριμήνου στα τέλη του 2021.

* Οι κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ, Κάλουμ Πίκερινγκ και Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT