Ενίσχυση του κόστους δανεισμού στη Βρετανία

Ενίσχυση του κόστους δανεισμού στη Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, που θα φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, που θα φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

Παράγοντες της αγοράς, επενδυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν πως θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Θα πρόκειται για την τέταρτη συναπτή αύξηση του κόστους δανεισμού και θα το επαναφέρει έτσι στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν τον Φεβρουάριο του 2009, όταν μείωσε δραστικά τα επιτόκια εν τω μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εκτιμούν επίσης ότι πρόκειται να καταστήσει σαφή τα σχέδιά της να εκποιήσει κρατικά ομόλογα αξίας 847 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο του 1,1 τρισ. δολαρίων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Εχει αρχίσει τη διαδικασία μείωσης του χαρτοφυλακίου της από τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων και παραγόντων της αγοράς, η κίνηση θα φέρει την Τράπεζα της Αγγλίας σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς καμία από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν έχει προβεί ακόμη σε πωλήσεις των κρατικών ομολόγων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο λόγος βέβαια για τον τεράστιο όγκο κρατικών ομολόγων που έχουν συγκεντρώσει οι κεντρικές τράπεζες με τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μετά.

Τα στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας και ο διοικητής της, Αντριου Μπέιλι, επιχειρούν όμως να ανακόψουν τον πληθωρισμό, που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Την ίδια στιγμή αναζητούν τρόπο να μην οδηγήσουν την οικονομία σε επιβράδυνση με την αύξηση των επιτοκίων. Οπως επισημαίνει η Σίλβια νταλ’ Αντζελο, οικονομολόγος της Federated Hermes Ltd, «η Τράπεζα της Αγγλίας είναι σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιτείνει αυτό το τοξικό μείγμα επιβράδυνσης της ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού».

Παράλληλα με τις αποφάσεις για τα επίπεδα των επιτοκίων, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσει τις τελευταίες εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, αυτές θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί σε διψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT