Απώλειες 2,38% στο Χ.Α. κόντρα στο θετικό κλίμα στην Ευρώπη

Απώλειες 2,38% στο Χ.Α. κόντρα στο θετικό κλίμα στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων τράπεζες και επιλεγμένα blue chips

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρό sell-off, με υψηλό μάλιστα τζίρο, σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κόντρα στην εικόνα ανάκαμψης που κατέγραφαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο αλλά και επιλεγμένα blue chips να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. O Γενικός Δείκτης κράτησε ωστόσο τη σημαντική στήριξη των 900 μονάδων, οι οποίες είχαν χαθεί ενδοσυνεδριακά όταν οι απώλειες άγγιζαν το 3,3%. Και όλα αυτά τη στιγμή που το Χ.Α. ξεχώριζε διεθνώς με τις αποδόσεις του, τόσο σε επίπεδο μηνός Απριλίου όσο και από τις αρχές του έτους, καθώς σημείωσε την τρίτη καλύτερη επίδοση διεθνώς.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η ελληνική αγορά ίσως «πλήρωσε» την αργία της Δευτέρας, μία ημέρα σημαντικής διόρθωσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και ισχυρών ενδοσυνεδριακών πιέσεων στη Wall Street. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως το Χ.Α. βρίσκεται σε ένα ομιχλώδες τοπίο, όπως σημειώνουν, με την αυτονομία που είχε δείξει το προηγούμενο διάστημα να έχει λάβει τέλος παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει πάρει η Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,38% στις 900,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 111,14 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,44% στις 2.182,04 μονάδες, ενώ στο -2,83% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.460,25 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 900,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 111,14 εκατ. ευρώ.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, μόνο οι Ελλάκτωρ (+4,11%) και Σαράντης (+1,38%) έκλεισαν με κέρδη, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η Quest στο -6,3%, η Βιοχάλκο στο -5,36%, η Lamda Development στο -4,38%, η ΔΕΗ στο -4,18% και η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ στο -4,03%, και ακολούθησαν με πτώση άνω του 3% τα ΕΛΠΕ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 3,17% στις 624,31 μονάδες, με την Eurobank να υποχωρεί κατά 4,14%, την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί με απώλειες 3,27%, την Τράπεζα Πειραιώς με πτώση 2,74% και την Alpha Bank με πτώση 2,21%.

Το επενδυτικό κλίμα χειροτερεύει επαναφέροντας την αυξημένη αποστροφή προς επενδυτικούς κινδύνους, με τις ρευστοποιήσεις μετοχικών τίτλων να οδηγούν τους δείκτες των αγορών σε πλαγιοκαθοδική κατεύθυνση, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. H αυτόνομη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου με τον Γενικό Δείκτη να επιδιώκει την προσέγγιση των 950 μονάδων αποτελεί παρελθόν, όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Ο συγχρονισμός με τις διεθνείς αγορές οδηγεί άμεσα στην αναμέτρηση με την περιοχή 890-900 μονάδων που αποτελούν την εγγύτερη περιοχή στήριξης, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις ενόσω οι «μαύροι κύκνοι» του διεθνούς περιβάλλοντος θα ασκούν την επιρροή τους, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα.

«Η συνέχιση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, τα lockdowns λόγω κορωνοϊού στην Κίνα, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι δυσλειτουργίες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργούν ένα απαιτητικότατο περιβάλλον αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων», σημειώνει από την πλευρά του ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. Σε αυτά τα πλαίσια, όπως προσθέτει ο αναλυτής, ο αμερικανικός σηματωρός δείκτης S&P 500 κατέγραψε το χειρότερο πρώτο τετράμηνο των τελευταίων 83 ετών. Θεμελιωδώς, οι επικείμενες ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Τετάρτη) και το ποσοστό ανεργίας (Παρασκευή) θα δώσουν τον τόνο. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed σήμερα. Οι ανησυχίες της αγοράς έχουν αυξηθεί ως προς το πόσο επιθετικοί θα πρέπει να είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT