Σε λειτουργία η μονάδα της Ergopack στο Κανίβ της Ουκρανίας

Σε λειτουργία η μονάδα της Ergopack στο Κανίβ της Ουκρανίας

Αύξηση 4% σημείωσαν οι πωλήσεις του ομίλου καλλυντικών και ειδών οικιακής χρήσης Σαράντη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κάτι που αποδίδεται και στην άνοδο της αξίας των προϊόντων.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση 4% σημείωσαν οι πωλήσεις του ομίλου καλλυντικών και ειδών οικιακής χρήσης Σαράντη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κάτι που αποδίδεται και στην άνοδο της αξίας των προϊόντων. Παράλληλα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο σε νέες εξαγορές, ο όμιλος επανεκκίνησε τη λειτουργία του εργοστασίου της Ergopack στην Ουκρανία, που είχε ανασταλεί στα τέλη Φεβρουαρίου λόγω της ρωσικής εισβολής.

Ο όμιλος διαπιστώνει αυξήσεις –της τάξεως περίπου του 15%– σε πρώτες ύλες αλλά και σε μεταφορικό κόστος, κυρίως στο πλαστικό και στο αλουμίνιο, με την κατηγορία των προϊόντων οικιακής χρήσης να επηρεάζεται περισσότερο και την επίδραση στην τελική τιμή να αγγίζει το 10%. Οσον αφορά τις επενδύσεις, ο όμιλος έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή του νέου εργοστασίου της πολωνικής Polipak και το μόνο που απομένει είναι η μεταφορά στις καινούργιες εγκαταστάσεις σε περίπου ένα μήνα. Παράλληλα, η διοίκηση εκτιμά πως η έγκριση από τις αρχές ανταγωνισμού για την απόκτηση της έτερης πολωνικής εταιρείας, Stella Pack, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή ειδών οικιακής χρήσης, αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση δεν αποκάλυψε την τιμή εξαγοράς της Stella Pack, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την απόκτηση και άλλων brands στον ίδιο κλάδο στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο όμιλος Σαράντη εμφάνισε αύξηση τζίρου κατά 4%.

Οσον αφορά τη δραστηριότητα στην Ουκρανία, ο όμιλος διατηρεί την παραγωγική μονάδα Ergopack στο Κανίβ, της οποίας η λειτουργία ανεστάλη από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Ωστόσο, μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων ξεκίνησε εκ νέου η λειτουργία του εργοστασίου και των αποθηκών, πουλώντας προϊόντα στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας και σε άλλες χώρες. Ετσι, σε μηνιαία βάση, τον μήνα Απρίλιο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 25% δεδομένης και της συσσώρευσης των παραγγελιών το διάστημα κατά το οποίο η λειτουργία του εργοστασίου ήταν σε αναστολή. Τέλος, η διοίκηση (χωρίς να υπολογιστεί το κόστος από την εξαγορά της Stella Pack) προβλέπει μηδενικό καθαρό δανεισμό το τρέχον έτος.

Υπενθυμίζεται πως το 2021 οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Σαράντη διαμορφώθηκαν στα 408,2 εκατ. ευρώ, από 393,4 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 4,7%, στα 59,7 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA συρρικνώθηκε στο 14,62%, από 15,92% τη χρονιά που προηγήθηκε. Τέλος, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 40,3 εκατ. ευρώ το 2021, από 38,7 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας άνοδο 4,1%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT