Υψηλές επιδόσεις από τις εισηγμένες το 2021

Υψηλές επιδόσεις από τις εισηγμένες το 2021

Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 67% φτάνοντας τα 10 δισ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών κατά 29%, στα 77,5 δισ. ευρώ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης

Εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις των ελληνικών εισηγμένων το 2021, με τα λειτουργικά κέρδη να εκτοξεύονται κατά 67% και να ξεπερνούν 10 δισ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών να εκτινάσσεται στα 77,5 δισ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα να εμφανίζονται ισχυρά, όπως έδειξε η ολοκλήρωση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης, ενώ οι διανομές μερισμάτων εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα 2 δισ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι τα μεγέθη αυτά είναι δύσκολο να επαναληφθούν φέτος, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δημιουργείται ένα σημαντικό προηγούμενο που δείχνει ότι οι ελληνικές εισηγμένες όχι μόνο κατάφεραν και ξεπέρασαν την κρίση της πανδημίας, αλλά νίκησαν κάθε προσδοκία, με τη νέα κρίση να τις βρίσκει προετοιμασμένες και με σχετικά ανθεκτικούς ισολογισμούς.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα 146 εισηγμένων εταιρειών που επεξεργάστηκε για την «Κ» το τμήμα ανάλυσης της Depolas Investment Services:

• Ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2021 κατά 29% σε σύγκριση με το 2021 και στα 77,5 δισ. ευρώ.

• Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA σημείωσαν άνοδο κατά 66,6% αγγίζοντας τα 10,03 δισ. ευρώ.

• Από τις 146 εταιρείες, οι 109 σημείωσαν αύξηση των λειτουργικών κερδών τους και οι υπόλοιπες 37 παρουσίασαν επιδείνωση των αποτελεσμάτων τους (μείωση κερδών ή αύξηση ζημιών), ενώ 13 εισηγμένες συνολικά μετέτρεψαν τις ζημίες σε κέρδη (ΕΛΠΕ, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Intracom Holdings, Lamda Development, Λάμψα, Ιντεργουντ, Κυριακούλης, Dionic, Τεχνική Ολυμπιακή, Yalco, Centric και Q&R).

Οι διανομές μερισμάτων εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα 2 δισ. ευρώ.

Υψηλές επιδόσεις από τις εισηγμένες το 2021-1

Σχετικά με την καθαρή κερδοφορία, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν έκτακτες εγγραφές (π.χ. Intracom, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Quest) και μη οργανικά κέρδη, όπως στις μεταλλουργικές και στα διυλιστήρια λόγω αποτίμησης αποθεμάτων, ενώ σημαντικές ήταν οι ζημίες λόγω τιτλοποιήσεων στις τράπεζες, κυρίως σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

«Κατά τα άλλα», προσθέτει ο κ. Καυκάς, «βελτίωση παρατηρήθηκε στην κεφαλαιακή διάρθρωση συνολικά, με τα ταμειακά διαθέσιμα να προσεγγίζουν το ήμισυ (48%) του συνολικού δανεισμού των ελληνικών εισηγμένων (δεν συμπεριλαμβάνονται οι μισθώσεις), αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα των ισολογισμών».

Εταιρείες με ισχυρό ταμείο

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων διαμορφώθηκαν το 2021 στα 16,3 δισ. ευρώ, ενώ 37 εταιρείες εμφάνισαν θετικό καθαρό ταμείο ή αρνητικό καθαρό χρέος, καθώς τα ταμειακά τους διαθέσιμα ήταν μεγαλύτερα από τον συνολικό δανεισμό τους. Αυτές ήταν οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Καρέλια, ΟΛΘ, Aegean, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, Quest, Alpha Αστικά Ακίνητα, ΕΧΑΕ, Intracom Holdings, Πλαστικά Κρήτης, Πλαίσιο, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Mermeren, Entersoft, ΑS Company, Performance Technologies, Epsilon Net, Profile, ΑΔΜΗΕ, Flexopack, Byte, Πετρόπουλος, Mevaco, Ιντεάλ, Alpha Trust Ανδρομέδα, ΕΛΒΕ, Cairo Mezz, Μουζάκης, Optronics, Alpha Trust, Νάκας, CNL Capital, Real Consulting και Vidavo. Παράλληλα, τον μεγαλύτερο δανεισμό κατά τη χρήση 2021 –ο οποίος για το σύνολο των εισηγμένων ανήλθε στα 34,2 δισ. ευρώ– εμφάνισαν η ΔΕΗ, η Coca-Cola, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα ΕΛΠΕ και η Βιοχάλκο.

Απόρροια της κερδοφορίας και της οικονομικής υγείας αποτελεί η διανομή μερισμάτων, που ενδέχεται φέτος να προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά ο αναλυτής. «Συνολικά είναι δύσκολο να συνεχιστούν οι πολύ καλές επιδόσεις του 2021 των εισηγμένων και για φέτος, ωστόσο είναι δεδομένο ότι οι εγχώριοι ισολογισμοί είναι περισσότερο ανθεκτικοί και αυτό προσφέρει ένα θετικό πάτημα μόλις το περιβάλλον βελτιωθεί», σημειώνει ο κ. Καυκάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT