Έλεγχος από Επιτροπή Ανταγωνισμού σε πέντε προμηθευτές ρεύματος

Έλεγχος από Επιτροπή Ανταγωνισμού σε πέντε προμηθευτές ρεύματος

Τα αντανακλαστικά της Επιτροπής Ανταγωνισμού κινητοποίησε ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει γύρω από την τιμή του ρεύματος.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Τα αντανακλαστικά της Επιτροπής Ανταγωνισμού κινητοποίησε ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει γύρω από την τιμή του ρεύματος. Από νωρίς χθες το πρωί, ομάδες στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού εισέβαλαν ταυτόχρονα στα γραφεία των πέντε καθετοποιημένων εταιρειών προμήθειας, δηλαδή των ΔΕΗ, Protergia, Εlpedison, «Ηρων» και NRG, όπου και έπιασαν δουλειά για διάστημα τεσσάρων έως και οκτώ ωρών. Χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά μπήκαν στους υπολογιστές των διαφόρων Διευθύνσεων των πέντε εταιρειών και πήραν όλα τα σχετικά mails καθώς και άλλα στοιχεία που ζήτησαν και αναχώρησαν για να συνεχίσουν την έρευνά τους στα γραφεία της Επιτροπής. Οι έλεγχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχιστούν και σήμερα στις μη καθετοποιημένες εταιρείες του κλάδου αλλά και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χονδρική.

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν συντονισμένες πρακτικές στη συμπεριφορά των πέντε εταιρειών που συμμετέχουν στη χονδρεμπορική αγορά, κατά πόσον υπάρχει καταχρηστική συμπεριφορά στον δεσπόζοντα «παίκτη», δηλαδή τη ΔΕΗ, και πώς εφαρμόζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής από το σύνολο των παρόχων στη λιανική αγορά.

Η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με αιφνιδιαστικούς ελέγχους ήρθε σε μια στιγμή έντονης στοχοποίησης των εταιρειών ηλεκτρισμού, από πολιτικά κόμματα, καταναλωτικές οργανώσεις και φορείς, που προκάλεσε η εκτόξευση των τιμών ρεύματος στα ύψη και η αδυναμία των καταναλωτών να αποπληρώσουν συνεχόμενους «φουσκωμένους» λογαριασμούς, παρά τις επιδοτήσεις. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα τον Δεκέμβριο του 2021, στο πλαίσιο της οποίας, όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της, τελούν και οι επιτόπιοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι. Η αυτεπάγγελτη έρευνα, όπως σημειώνει, ξεκίνησε προκειμένου να διερευνηθούν «τυχόν αντιανταγωνιστικές πρακτικές βάσει των άρθρων 1 και 2 ν. 3959/2011 και 101/102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ)». Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντιανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Μετά τη συλλογή των στοιχείων και την επεξεργασία τους η Επιτροπή θα καλέσει σε ακρόαση τις εταιρείες για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της έρευνας και στη συνέχεια σε εισήγηση και απόφαση της ολομέλειας, διαδικασία που θα διαρκέσει μήνες, οπότε δεν θα έχει κάποιο αντίκτυπο άμεσα στις τιμές ρεύματος.

Για συνθήκες ενδεχόμενης χειραγώγησης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά έκανε πάντως λόγο σε σειρά επιστολών της προς τη ΡΑΕ η ΕΒΙΚΕΝ, με πιο πρόσφατη αυτή του Απριλίου, καλώντας τη να παρέμβει. Η ΡΑΕ, ωστόσο, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα διημείφθησαν στη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα τις προηγούμενες ημέρες, στην οποία τέθηκε το αίτημα της ΕΒΙΚΕΝ, «έδειξε» την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως αρμόδια για μια τέτοια παρέμβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT