ΕΛΙΝΟΙΛ : Υπερδιπλασίασε τα καθαρά κέρδη το 2021

ΕΛΙΝΟΙΛ : Υπερδιπλασίασε τα καθαρά κέρδη το 2021

Σημαντική άνοδο εμφάνισαν τα προ και μετά φόρων αποτελέσματα της Ελληνικής Εταιρείας Πετρελαίων ΕΛΙΝΟΙΛ για τη χρήση του 2021.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική άνοδο εμφάνισαν τα προ και μετά φόρων αποτελέσματα της Ελληνικής Εταιρείας Πετρελαίων ΕΛΙΝΟΙΛ για τη χρήση του 2021. Ειδικότερα, σε ενοποιημένη βάση, πέρυσι έναντι του 2020 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,61%, σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα μεικτά κέρδη υποχώρησαν σε 43,74 εκατ. ευρώ έναντι 51 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda) αυξήθηκαν κατά 13%, σε 15,7 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη πριν και μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να υπερδιπλασιάζονται, σε 5,1 εκατ. ευρώ και 3,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, η κερδοφορία επηρεάστηκε αρνητικά από την πολύ μεγάλη ρευστότητα που κυριάρχησε μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με την τεράστια αύξηση των τιμών να έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες της τάξης των 2,3 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η εισηγμένη.

Οσον αφορά τις επιδόσεις των θυγατρικών της ΕΛΙΝΟΙΛ, η Ελίν Τεχνική, ύστερα από σειρά ετών, κατέγραψε αρνητικό πρόσημο στα μεγέθη της. Κι αυτό, σύμφωνα με την εισηγμένη, λόγω της εκτέλεσης και ολοκλήρωσης κατασκευαστικών έργων με σταθερά συμβόλαια, σε μια χρονιά όπου οι τιμές των υλικών ήταν αυξανόμενες, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξόδων λειτουργίας της εταιρείας «για την ολοκλήρωση των έργων με απόλυτη ασφάλεια, στο πλαίσιο της πρόληψης εξάπλωσης της πανδημίας». Η Ελίν Ναυτική συνέχισε να είναι κερδοφόρος, η Ελίν Σταθμοί μείωσε τις ζημίες και η συνδεδεμένη με την ΕΛΙΝΟΙΛ, Ελίν Verd, συνεισέφερε θετικά στα αποτελέσματα του ομίλου.

Η εταιρεία στρέφεται στην ενίσχυση της παρουσίας της στις αγορές της ηλεκτροκίνησης και του φυσικού αερίου.

Ευρύτερα η ΕΛΙΝΟΙΛ στρέφεται στην ενίσχυση της παρουσίας της στις αγορές της ηλεκτροκίνησης και του φυσικού αερίου. Ετσι, αναπτύσσει ένα μεγάλο αριθμό σημείων φόρτισης στο δίκτυο των πρατηρίων της, μέσω της συνεργασίας της με τη ΔΕΗ και δημιουργεί σταθμούς CNG-LNG στο εθνικό οδικό δίκτυο.

«Η ΕΛΙΝΟΙΛ παρέμεινε σε αναπτυξιακή τροχιά, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των ευρύτερων πληθωριστικών τάσεων που προέκυψαν. Η συγκρατημένη επενδυτική πολιτική και η ορθολογική πιστωτική πολιτική που εφαρμόσαμε το 2021 αποδείχθηκαν καταλυτικές για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και τη διατήρηση των υπολοίπων μεγεθών μας σε θετικά επίπεδα. Η οπτική μας για τη νέα χρονιά παραμένει αισιόδοξη και, με συνέπεια στη στρατηγική μας και ευελιξία στις αποφάσεις μας, παρακολουθούμε όλες τις προκλήσεις που επηρεάζουν το μακροοικονομικό περιβάλλον και τη ζήτηση καυσίμων, με έμφαση στο υπό διαμόρφωση ενεργειακό περιβάλλον», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ Γιάννης Αληγιζάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT