Twitter: Χρηματοδότηση 6,7 δισ. εξασφάλισε ο Μασκ για την εξαγορά του

Twitter: Χρηματοδότηση 6,7 δισ. εξασφάλισε ο Μασκ για την εξαγορά του

Στο πλευρό του o συνιδρυτής της Oracle Λάρι Ελισον και ο πρίγκιπας Αλουαλίντ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Στην εκστρατεία του να αποκτήσει το κοινωνικό δίκτυο του Twitter ο μεγιστάνας Eλον Μασκ έχει και νέους συνοδοιπόρους, όπως αποκάλυψε χθες ο ίδιος. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε χρηματοδότηση της τάξεως των 6,76 δισ. ευρώ ή 7,14 δισ. δολαρίων για να αποκτήσει την εταιρεία με αντίτιμο 44 δισ. δολάρια, όπως αναφέρουν το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς και η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Ανάμεσα σε όσους του εμπιστεύθηκαν τα χρήματά τους συγκαταλέγονται ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού της Oracle, Λάρι Ελισον, η πλατφόρμα συναλλαγών σε κρυπτογραφημένα νομίσματα Binance, καθώς και οι όμιλοι διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Fidelity, Brookfield και Sequoia Capital κ.ά. Με αυτές τις νέες δεσμεύσεις για την οικονομική στήριξη της εξαγοράς θα μειώσει το παλαιότερο δάνειο, που είχε λάβει από ομάδα πιστωτών, κατά το ήμισυ, στα 6,25 δισ. δολάρια, ενώ θα αυξήσει το αναγκαίο ρευστό για τη συναλλαγή στα 27,25 δισ. δολάρια. Αν και στον κατάλογο του Forbes καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των πλουσίων της Γης, ο Ελον Μασκ των 267,7 δισ. δολαρίων, μεγάλο μέρος της περιουσίας αυτής δεν αφορά ρευστό. Το εναπομείναν ποσό για να αποπληρωθεί η απόκτηση του Twitter θα καλυφθεί με πίστωση από μεγάλες τράπεζες.

Με τους νέους χρηματοδότες του ο Ελον Μασκ, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, φέρεται να είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε οποιαδήποτε μεταβολή και αστάθεια στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Προ των νέων κεφαλαίων θα ήταν αναγκαίο γι’ αυτόν η τιμή της μετοχής της Tesla, μιας εκ των εταιρειών του, να διατηρηθεί σε επίπεδα άνω των 837 δολαρίων η μετοχή, ώστε να έχει σε εγγυήσεις 62,5 δισ. δολάρια για το αρχικό δάνειο των 12,5 δισ. δολαρίων. Τώρα απλά χρειάζεται η μετοχή να τελεί υπό διαπραγμάτευση σε επίπεδα πάνω των 419 δολαρίων, ούτως ώστε οι διαθέσιμες μετοχές να μπορούν να λάβουν θέση εγγύησης για να εξασφαλίσει το μικρότερο δάνειο των 6,25 δισ. δολαρίων.

Ο μεγιστάνας ισχυροποιεί το εγχείρημά του στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων.

Συν τοις άλλοις, όσον αφορά τη διοίκηση του προαναφερθέντος κοινωνικού δικτύου, ο Ελον Μασκ ως νέος ιδιοκτήτης του θα αναλάβει να εκτελεί προσωρινά χρέη διευθύνοντος συμβούλου για διάστημα μερικών μηνών, όπως αναφέρει το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο του CNBC.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η σοβαρότερη –με κριτήριο το μέγεθος– νέα χρηματοδοτική συμμετοχή στο Twitter είναι ο Λάρι Ελισον, ο οποίος συνεισφέρει 1 δισ. δολάρια. Η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Sequoia θα δώσει 800 εκατ. δολάρια, η εταιρεία επενδύσεων τεχνολογίας VyCapital με έδρα το Ντουμπάι 700 εκατ. δολάρια και η Binance παρέχει 500 εκατ. δολάρια. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλσαούντ, ήδη επενδυτής στο Twitter, θα διαθέσει 35 εκατομμύρια μετοχές στο επενδυτικό όχημα για την προσφορά εξαγοράς. Οι εν λόγω μετοχές στην τιμή προσφοράς αντιστοιχούν σε μερίδιο 1,9 δισ. δολαρίων. Ο Ελον Μασκ, ακόμη, αποκάλυψε ότι επιδιώκει να προσελκύσει επιπλέον επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, δίνοντας, παράλληλα, στους υφιστάμενους μετόχους την επιλογή να συνεισφέρουν τις μετοχές τους στην εξαγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT