Επιθετικότερη πολιτική από τη Fed

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Μετά την αύξηση κατά 25 μ.β. τον Μάρτιο, που σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου κύκλου αύξησης των επιτοκίων, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ (Fed) προέβη σε νέα μεγαλύτερη αύξηση, 50 μ.β., στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, όπως άλλωστε ανέμενε η αγορά. Το εύρος διακύμανσης του βασικού επιτοκίου fed funds rate ανήλθε στο 0,75%-1,00%, με τη Fed να αποφασίζει τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2000, παράλληλα με την έναρξη ποσοτικής σύσφιγξης του ισολογισμού της τον Ιούνιο (ο οποίος ανέρχεται στο 36% ως ποσοστό του ΑΕΠ από 19% στο τέλος του 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας), καθώς εντείνει τις προσπάθειες αναχαίτισης των έντονων πληθωριστικών πιέσεων.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου, ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι με την αγορά εργασίας να χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλό βαθμό στενότητας και τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στις επόμενες δύο συνεδριάσεις είναι υπό συζήτηση, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο μεγαλύτερης αύξησης, ήτοι 75 μ.β. Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν σε μικρή πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον βαθμό περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, με την προθεσμιακή αγορά να εκτιμά τώρα άνοδο του fed funds rate στο 2,80% έως το τέλος του έτους και περαιτέρω αύξηση στο 3,25% περίπου το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Η διάψευση των προσδοκιών ορισμένων επενδυτών για αύξηση 75 μ.β. στα επιτόκια της Fed τους επόμενους μήνες ευνόησε τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ το δολάριο έχασε έδαφος. Eντούτοις, το κλίμα αντιστράφηκε στο τέλος της εβδομάδας εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναθεώρησε σημαντικά χαμηλότερα τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κόστους διαβίωσης, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία πως ενδεχομένως η πολιτική της Fed δεν θα επιτύχει «ήπια προσγείωση» της οικονομίας των ΗΠΑ και, αντιθέτως, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός, η οικονομία θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε ύφεση. Υπό την πίεση της γενικότερης ενίσχυσης του δολαρίου, μιας και θεωρείται ένα από τα ασφαλή καταφύγια σε περιόδους κρίσεων, η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε προσωρινά κάτω από την περιοχή του 1,05 νωρίς την Παρασκευή και παρά την προσπάθεια ανάκαμψης προς το 1,06 λίγες ώρες αργότερα, παρέμεινε κάτω από σημαντικά «τεχνικά» επίπεδα αντίστασης, μην καταφέρνοντας να επωφεληθεί ιδιαίτερα από νέες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που ενισχύουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT