Καλοκαιρινή αύξηση των επιτοκίων

Η θεωρία πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει εντός του 2022, την οποία υπερασπίστηκε επί μήνες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει πλέον διαψευσθεί παταγωδώς και η Τράπεζα της Ευρωζώνης τείνει να ακολουθήσει τον δρόμο των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών με μια στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Η θεωρία πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει εντός του 2022, την οποία υπερασπίστηκε επί μήνες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει πλέον διαψευσθεί παταγωδώς και η Τράπεζα της Ευρωζώνης τείνει να ακολουθήσει τον δρόμο των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών με μια στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Το προδίδουν οι τοποθετήσεις στελεχών της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων των οπαδών της αναπτυξιακής πολιτικής, που τελευταία τάσσονται εν χορώ υπέρ της αύξησης των επιτοκίων και του τερματισμού της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων. Οι περισσότεροι μιλούν για μια σειρά από αυξήσεις του κόστους δανεισμού και τοποθετούν την έναρξή της στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Υπέρμαχοι της στροφής και οι οπαδοί της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στην ΕΚΤ.

Την Πέμπτη ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και πρώην επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν, δήλωσε ότι τον Ιούλιο πρέπει να προχωρήσει η Τράπεζα στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων με στόχο μια ακόμη, ώστε πριν από το τέλος του έτους να έχει επανέλθει το κόστος δανεισμού σε θετικό πρόσημο. Με την τοποθέτησή του αυτή, ο κ. Ρεν απηχεί πρόσφατες δηλώσεις του κορυφαίου οικονομολόγου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, και του Φάμπιο Πανέτα, που τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον, όπως και της Γερμανίδας Ιζαμπέλ Σνάμπελ, του αντιπροέδρου της Τράπεζας Λούις ντε Γκίντος και του Γάλλου Βιλερουά ντε Γκαλό. Τόσο οι υπέρμαχοι της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής όσο και οι οπαδοί της χαλαρής πολιτικής τελευταία προϊδεάζουν τις αγορές για μια επικείμενη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων από τον Ιούλιο.

Ετσι οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών συγκλίνουν σε μια επικείμενη πρώτη αύξηση κατά 25 μονάδες τον Ιούλιο, με το κόστος του δανεισμού να διαμορφώνεται στο -0,25%. Σε ό,τι αφορά την επαναφορά μιας κανονικής νομισματικής πολιτικής, που σύμφωνα με τον Φίλιπ Λέιν προϋποθέτει επιστροφή των επιτοκίων σε θετικό έδαφος, μάλλον θα χρειαστεί να παρέλθει ακόμη κάποιο χρονικό διάστημα και πάντα με την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα κυμαίνεται σε επίπεδα γύρω στον στόχο του 2%. Η ΕΚΤ κατέφυγε στην ακραία λύση των αρνητικών επιτοκίων τον Ιούνιο του 2014 για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρωζώνης που ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή είναι η μόνη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που διατηρεί ακόμη τα επιτόκια σε αρνητικά επίπεδα και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ενεργό. Υφίσταται, όμως, εντεινόμενες πιέσεις από τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που έφτασε τον Απρίλιο στο 7,5%, αλλά και από το διεθνές περιβάλλον καθώς επικρατεί η τάση για αυξήσεις του κόστους δανεισμού και τερματισμό των αγορών ομολόγων. Μέσα στην εβδομάδα κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση τόσο η αμερικανική Federal Reserve όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας, μολονότι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να οδηγήσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT