Tι κερδίζουν Motor Oil και «Ελλάκτωρ» από το mega deal του 1 δισ. ευρώ

Tι κερδίζουν Motor Oil και «Ελλάκτωρ» από το mega deal του 1 δισ. ευρώ

Η πρώτη ισχυροποιείται στις ΑΠΕ και η δεύτερη εξασφαλίζει πολύτιμα κεφάλαια

4' 19" χρόνος ανάγνωσης

Με τη στροφή σε νέα έργα ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, λόγω της ανάγκης για ακόμα ταχύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ήταν θέμα χρόνου να προκύψουν και οι πρώτες μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες για την επιτάχυνση των έργων και τη δημιουργία των απαιτούμενων οικονομιών κλίμακας. Η επικείμενη επικύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στον όμιλο Βαρδινογιάννη (Motor Oil) και τον όμιλο «Ελλάκτωρ», για την εξαγορά της δραστηριότητας ΑΠΕ του τελευταίου, σε μια συμφωνία αξίας 1 δισ. ευρώ, αποτελεί ξεκάθαρη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Τρία χρόνια μετά την απορρόφηση της τότε «ΕΛ. ΤΕΧ. Ανεμος» από τον όμιλο «Ελλάκτωρ» (μέχρι τότε η εισηγμένη ήταν θυγατρική κατά ποσοστό 64%), η εν λόγω δραστηριότητα πρόκειται να αποσχιστεί εκ νέου και να εισφερθεί σε μια νέα εταιρεία, η αξία της οποίας θα ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, με βάση τους όρους της συμφωνίας που έχει διαμορφωθεί. Η Motor Oil θα αποκτήσει το 75% της εν λόγω εταιρείας, ενώ ο όμιλος «Ελλάκτωρ» θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό του το υπόλοιπο 25%, συμμετέχοντας έτσι στην περίοδο ανάπτυξης του κλάδου και στα κέρδη που προκύπτουν.

Διεκδίκηση νέων έργων

Πρόκειται για μια «χρυσοφόρο» συμφωνία για τον όμιλο «Ελλάκτωρ», που επωφελείται με αυτόν τον τρόπο από την ευνοϊκή συγκυρία για τις εταιρείες του κλάδου και εξασφαλίζει πολύτιμα κεφάλαια όχι μόνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάταξής του, αλλά και για τη δυναμικότερη διεκδίκηση νέων έργων παραχώρησης και ΣΔΙΤ, που θα αποτελέσουν τη «μαγιά» της μελλοντικής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό βέβαια με τον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και τις επενδύσεις στο real estate, όπου επίσης προωθούνται σημαντικές επενδύσεις (Cambas Project, Γούρνες Ηρακλείου και Μαρίνα Αλίμου). Το επόμενο διάστημα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον όμιλο Βαρδινογιάννη θα βρεθεί στο προσκήνιο και το ζήτημα της αποπληρωμής του διεθνούς ομολόγου των 660 εκατ. ευρώ, που είχε συναφθεί στο τέλος του 2019 με επιτόκιο της τάξεως του 6,37%. Το εν λόγω ομόλογο είναι πενταετούς διάρκειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίπτωση της «Ανεμος» αποτελούσε μια βασική εστία τριβής ανάμεσα στους αδελφούς Καλλιτσάντση και τους κ.κ. Λ. Μπόμπολα – Δ. Κούτρα, με τους τελευταίους να πιέζουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την πώληση της «Ανεμος» προκειμένου να καλυφθούν οι ζημίες από την εκτέλεση έργων εκτός Ελλάδας. Η τελευταία κίνηση πώλησης της θυγατρικής στις ΑΠΕ είχε γίνει την άνοιξη του 2018, λίγους μήνες πριν από την ανάληψη της διοίκησης από τους αδελφούς Καλλιτσάντση. Τότε η «Ανεμος» (με σαφώς μικρότερο χαρτοφυλάκιο έργων) είχε προσελκύσει προσφορές της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Νο2 στις ΑΠΕ

Εκτός από τη συμφωνία για τις ΑΠΕ, ο όμιλος Βαρδινογιάννη έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει και το 29,8% της «Ελλάκτωρ».

Αντίστοιχα, με αυτή τη συμφωνία η Motor Oil γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ, εξασφαλίζοντας σχεδόν 800 MW εν λειτουργία έργων, καθώς στα δικά της εν λειτουργία έργα δυναμικότητας 280 MW προστίθενται επιπλέον 493 MW του ομίλου «Ελλάκτωρ». Παράλληλα, στη νέα εταιρεία θα εισφερθούν 1,6 GW νέων έργων που προέρχονται τόσο από το χαρτοφυλάκιο της «Ελλάκτωρ» όσο και από εκείνο της Motor Oil, ανεβάζοντας τη συνολική δυναμικότητα (υφιστάμενη και μελλοντική) σε 2,3 GW. Υπενθυμίζεται ότι την πρωτοκαθεδρία διατηρεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος σήμερα διαθέτει εν λειτουργία έργα 900 MW και σχεδιάζει επιπλέον 4 GW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ενδεικτικό της κερδοφορίας του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ που θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του ο όμιλος Motor Oil είναι το γεγονός ότι το 2021 τα λειτουργικά κέρδη του σχετικού τομέα της «Ελλάκτωρ» ανήλθαν σε 84,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,3%, με το περιθώριο λειτουργικού κέρδους να διαμορφώνεται στο εντυπωσιακό 80%. Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 25,7% σε 42,3 εκατ. ευρώ. Οι παραπάνω επιδόσεις επιτεύχθηκαν με κύκλο εργασιών της τάξεως των 105,7 εκατ. ευρώ, από 93,9 εκατ. ευρώ, το 2020.

Εκτός από τη συμφωνία για τον κλάδο των ΑΠΕ, ο όμιλος Βαρδινογιάννη έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει και το 29,8% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» από τους εφοπλιστές κ.κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκο, αντί ποσού 182 εκατ. ευρώ (1,75 ευρώ/μετοχή).

Ισχυρός «συμπαίκτης»

Παράλληλα, στους όρους της συμφωνίας προβλέπεται η δυνατότητα της Motor Oil να μειώσει το ποσοστό της στην «Ελλάκτωρ» κατά 50%, δηλαδή σε 14,93%, έπειτα από δύο χρόνια. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των μεγαλομετόχων στην «Ελλάκτωρ», κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Επίσης, σε συνδυασμό με την παρουσία ενός ισχυρού «συμπαίκτη», αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις επόμενες κινήσεις της διοίκησης του ομίλου «Ελλάκτωρ» προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού και της μείωσης του κόστους χρήματος. Μέχρι πρότινος τέτοιες ενέργειες κρίνονταν «απαγορευμένες», καθώς η εσωτερική «κόντρα» μετόχων, ανάμεσα στην ολλανδική Reggeborgh Invest και τους εφοπλιστές, λειτουργούσε ως σημαντικό «ανάχωμα» για τη διοίκηση, στο πλαίσιο των συζητήσεών της με πιστωτές.

Δημόσια πρόταση από Reggeborgh

Με αφορμή τις μετοχικές εξελίξεις στον όμιλο «Ελλάκτωρ», η ολλανδική Reggeborgh Invest προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση πρόσθετου ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ελλάκτωρ», πέραν του 30,52% (106,2 εκατ. μετοχές) που ελέγχει σήμερα. Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται σε 1,75 ευρώ/μετοχή, δηλαδή στην τιμή που θα αποκτήσει η Motor Oil το ποσοστό των κ. Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη (29,8%). Πρόκειται για μια τιμή που ξεπερνάει κατά 31,6% τη μέση χρηματιστηριακή αξία της μετοχής κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT