Συναγερμός στις ευρωπαϊκές τράπεζες για το κόστος του πολέμου

Συναγερμός στις ευρωπαϊκές τράπεζες για το κόστος του πολέμου

Εχουν ήδη δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» 8,6 δισ. δολαρίων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αποδυθεί σε μια προσπάθεια επίλυσης μιας δύσκολης εξίσωσης: να προβλέψουν και να αποτιμήσουν το κόστος από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα επιτελεία των τραπεζών προετοιμάζονται για ένα κύμα οικονομικών αθετήσεων τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις, ενώ συγχρόνως προσπαθούν να υπολογίσουν την αξία των επιχειρήσεών τους στη Ρωσία, καθώς και το κόστος της αποχώρησής τους από τη χώρα. Με τα έως τώρα δεδομένα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αφήσει στην άκρη συνολικά 8,6 δισ. δολάρια ως προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και άλλου είδους οικονομικές αθετήσεις, με τις Société Générale και UniCredit να είναι αυτές που έχουν διαθέσει τα περισσότερα κεφάλαια. Tην Παρασκευή, η ολλανδική ING στην ανακοίνωσή της για τις οικονομικές επιδόσεις της το προηγούμενο τρίμηνο συμπεριέλαβε 900 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα κινδύνου για τη Ρωσία. Τα κεφάλαια αυτά, όπως είναι φυσικό, επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και συνεπώς τα οικονομικά αποτελέσματά τους για το τρέχον τρίμηνο αναμένεται επηρεαστούν.

Τα επιτελεία τους προετοιμάζονται για κύμα οικονομικών αθετήσεων τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ισορ-ροπούν σε ένα λεπτό σχοινί επί του παρόντος, καθώς έπειτα από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης στη Ρωσία, μέσω των δραστηριοτήτων τους εκεί, αξιολογούν αν αξίζει ακόμη να επιχειρούν σε μια χώρα η οποία έχει δεχθεί ορυμαγδό κυρώσεων. Επί της παρούσης δεν δύνανται να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημίας που θα προκληθεί στην οικονομία της Ρωσίας και είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες ζημίες στο μέλλον. Καθώς οι τράπεζες έχουν κυριευθεί από αβεβαιότητα σχετικά με την ευρύτερη οικονομική ζημία, οι επικεφαλής των τμημάτων κινδύνου πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών πραγματοποιούν συναντήσεις μεταξύ τους, αλλά και με ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να συζητήσουν την αξιοπιστία των μοντέλων και των προβλέψεών τους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Αξιωματούχος μιας ρυθμιστικής αρχής, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα κρατήσουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια τα επόμενα τρίμηνα.

«Οι οικονομικές αθετήσεις των εταιρειών στις αγορές μας πιθανότατα θα αυξηθούν φέτος λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, του υψηλού πληθωρισμού και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδας», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Μάνφρεντ Νοφ. Από τη μεριά της, η UniCredit ανέφερε ότι μπορεί να απορροφήσει τις μακροοικονομικές αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στις ευρύτερες δραστηριότητές της, χάρη στα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων, στην ποιότητα του ενεργητικού της και στα αποθεματικά για τις ζημίες που προέρχονται από δάνεια. Η τράπεζα με έδρα το Μιλάνο, και μία από τις ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη παρουσία στη Ρωσία, έχει ήδη δεχθεί πλήγμα ύψους 1,85 δισ. ευρώ και εξετάζει αν θα αποχωρήσει από αυτή. Οι τράπεζες εξακολουθούν να παραμένουν διχασμένες ως προς το αν θα αποχωρήσουν εντελώς από τη Ρωσία. Η UniCredit και η Raiffeisen συνεχίζουν να ζυγίζουν τις επιλογές τους, με τη δεύτερη να δηλώνει την περασμένη Τετάρτη ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τις δραστηριό-τητές της στη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT