Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης

H παγκόσμια επισιτιστική κρίση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ωθήσει ακόμη πιο πάνω τις τιμές βασικών ειδών διατροφής.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

H παγκόσμια επισιτιστική κρίση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ωθήσει ακόμη πιο πάνω τις τιμές βασικών ειδών διατροφής. Αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας αύξησης κατά 25% της διατροφικής ανασφάλειας τη χρονιά που προηγήθηκε. Το συγκεκριμένο σχόλιο εκφράστηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (World Food Programme), τη στιγμή που και το Διεθνές Δίκτυο για την Καταπολέμηση των Επισιτιστικών Κρίσεων (Global Network Against Food Crises) προειδοποιούσε πως τα επισιτιστικά προβλήματα αναμένεται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο το τρέχον έτος. Πολλές τιμές ειδών διατροφής παγκοσμίως έχουν ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει τόσο τη διαδικασία της συγκομιδής όσο και τις εξαγωγές από μια χώρα που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιτηρών και φυτικού ελαίου. «Ο κόσμος συνταράσσεται από επισιτιστική ανασφάλεια», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Arif Husain από το World Food Programme του ΟΗΕ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει μια κρίση τριών διαστάσεων –τρόφιμα, ενέργεια, οικονομία– με καταστροφικές επιπτώσεις.

Περίπου 193 εκατομμύρια άνθρωποι από 53 χώρες και περιοχές του κόσμου ήρθαν κατά τη διάρκεια του 2021 αντιμέτωποι σε τεράστιο βαθμό με το φαινόμενο της επισιτιστικής ανασφάλειας, κάτι που σημαίνει πως η έλλειψη γευμάτων θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους και τον βιοπορισμό τους, όπως μετέδιδε και το Global Network Against Food Crises. Πρόκειται για μια αύξηση από την προηγούμενη χρονιά, οπότε ο αριθμός είχε ανέλθει στα 155 εκατομμύρια ανθρώπους σε 55 χώρες, ενώ συνιστά ρεκόρ εξαετίας, από τότε που άρχισε να δημοσιεύει εκθέσεις το Διεθνές Δίκτυο για την Καταπολέμηση των Επισιτιστικών Κρίσεων. Oι εχθροπραξίες σε χώρες όπως η Αιθιοπία και το Αφγανιστάν έχουν επιδεινώσει την κρίση, ενώ τα οικονομικά σοκ λόγω της πανδημίας περιόρισαν την πρόσβαση σε 24 κράτη, επισημάνθηκε στη συγκεκριμένη έρευνα. Ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία στη Μαδαγασκάρη, ενέτειναν το πρόβλημα. Πολλές τιμές ειδών διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αυξηθεί περίπου 75% από τα μέσα του 2020, ασκώντας πιέσεις σε κυβερνήσεις χωρών, από τη Σρι Λάνκα έως και το Περού. Την ίδια στιγμή, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει και ένα κύμα προστατευτισμού, καθώς ορισμένοι εξαγωγείς περιορίζουν τις πωλήσεις τους σε άλλες χώρες προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι υπάρχει επάρκεια στην τοπική αγορά. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό μια κρίση τριών διαστάσεων –τρόφιμα, ενέργεια, οικονομία– με καταστροφικές επιπτώσεις στους παγκοσμίως πιο επιρρεπείς ανθρώπους, χώρες και οικονομίες», τονίζει στην έκθεση ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT