Θεσμοί: Πιέσεις για μεταρρυθμίσεις και μετά την εποπτεία

Θεσμοί: Πιέσεις για μεταρρυθμίσεις και μετά την εποπτεία

Τι ζητούν οι θεσμοί για την τελευταία δόση των 750 εκατ.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης

Οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο, όταν η χώρα αναμένεται να βγει από το ειδικό αυτό καθεστώς, θα είναι τα «προαπαιτούμενα» για να εισπράξει την τελευταία δόση των 750 εκατ. ευρώ των SMPs και ANFAs, που εκκρεμεί από το 2019.

Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που συζητείται αυτή τη στιγμή, ενόψει των αποφάσεων της Κομισιόν και του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών, για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Ετσι, ουσιαστικά θα υπάρχει μια «ουρά» της ενισχυμένης εποπτείας, με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν και οι οποίες θα εξετασθούν πιθανότατα έως το τέλος του έτους, προκειμένου να δοθεί και η τελευταία αυτή δόση που εκκρεμεί.

Μεταξύ των σημαντικών δεσμεύσεων της χώρας είναι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η εξόφληση των εγγυήσεων του Δημοσίου σε δάνεια ιδιωτών, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης και της Παιδείας.

Οσες μεταρρυθμίσεις δεν ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο θα εξετασθούν έως το τέλος του έτους.

Τα παραπάνω θα γίνουν πάντως, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, στο πλαίσιο της απλής μεταπρογραμματικής εποπτείας, στην οποία θα ενταχθεί και η Ελλάδα, όπως εντάχθηκαν κατά το παρελθόν η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που είχαν επίσης προγράμματα στήριξης. Ετσι, σύμφωνα πάντα με το επικρατέστερο σενάριο, η αξιολόγηση θα γίνει στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αποστολής των θεσμών (και όχι τριμηνιαίας, όπως προβλέπει η ενισχυμένη εποπτεία). Ωστόσο, ενώ στην απλή μεταπρογραμματική εποπτεία προβλέπεται μια μικρή και σχετικά γενική έκθεση σε κάθε αξιολόγηση, η ελληνική θα περιλαμβάνει πιθανώς και ένα παράρτημα ή μια χωριστή έκθεση για τις εκκρεμείς δεσμεύσεις της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει εισπράξει και τα τελευταία αυτά 750 εκατ. από τις επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs, ANFAs) που είχαν συμφωνηθεί το 2018, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Κανονικά η δόση θα έπρεπε να είχε δοθεί το 2019, αλλά εν μέρει λόγω των εκλογών καθυστέρησε. Ετσι βρέθηκε η παραπάνω φόρμουλα για να εκταμιευθεί, συνδεδεμένη με κάποιες δεσμεύσεις.

Εν τω μεταξύ, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θα δρομολογηθεί σε δύο παράλληλες διαδικασίες. Την πρόταση για την έξοδο θα την κάνει η Κομισιόν και τοποθετείται χρονικά τον Αύγουστο. Θα στείλει σχετική επιστολή ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, πιθανότατα τον Ιούνιο.

Την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα την πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών. Στο Συμβούλιο της 17ης Ιουνίου, εφόσον όλα πάνε καλά, θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης της 14ης αξιολόγησης, 750 εκατ. ευρώ, και θα απομένει η εκκρεμής δόση του 2019 για να εκταμιευθεί προς το τέλος του χρόνου. Στο ίδιο Eurogroup o κ. Σταϊκούρας έχει πει ότι θα τεθεί και το θέμα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία, που ο ίδιος θεωρεί ότι έχει θετική προοπτική. Αλλωστε, σχεδόν το προεξόφλησε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις πριν από ένα μήνα στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην έξοδο ως ένα βήμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, που θα παύσει πλέον να είναι μια εξαίρεση ή μια ειδική περίπτωση στην Ε.Ε. Αυτό θα διευκολύνει και τον επόμενο σημαντικό στόχο, που είναι η ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα το 2023.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT