Ανεβάζουν ταχύτητα τα ΕΛΠΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ανεβάζουν ταχύτητα τα ΕΛΠΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στόχος για εγκατεστημένη ισχύ 600 MW τα επόμενα δύο χρόνια, από 285 σήμερα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Υψηλά τον πήχυ δραστηριοτήτων στην αγορά των ΑΠΕ βάζουν τα ΕΛΠΕ αναβαθμίζοντας τον μεσοπρόθεσμο στόχο τους για λειτουργική ισχύ 1 GW εντός τριετίας. Ο όμιλος, που ολοκλήρωσε προσφάτως και έθεσε σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW στην Κοζάνη, βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης του χαρτοφυλακίου του, ώστε να έχει μια σημαντική επιπρόσθετη δραστηριότητα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2022. Οπως μάλιστα τόνισε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ομίλου, κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, στόχος των ΕΛΠΕ είναι η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ από 285 MW σήμερα να αυξηθεί σε 400 MW το 2023 και σε 600 MW τα επόμενα δύο χρόνια, με απώτερο στόχο τα 2 GW το 2030. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το 2023 τα EBIDTA της δραστηριότητας των ΑΠΕ θα ανέλθουν στα 50 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σιάμισιης μετέφερε στους αναλυτές μια πολύ καλή εικόνα για τις αποδόσεις του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2022, στην πλευρά τόσο των εσόδων όσο και των κερδών, παρά το γεγονός ότι επί δύο μήνες δεν λειτούργησε το διυλιστήριο της Ελευσίνας λόγω του shut down, το οποίο πάντως ολοκληρώθηκε με επιτυχία, και πλέον ο όμιλος έχει στη διάθεσή του το σύνολο του δυναμικού του αξιοποιώντας τη θετική συγκυρία στην αγορά από πλευράς πωλήσεων, αλλά και τα αυξημένα περιθώρια διύλισης. Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι δεν έχει επηρεάσει τον όμιλο, εκτίμησε ωστόσο ότι εάν η κρίση συνεχιστεί σε βάθος χρόνου σίγουρα θα υπάρξουν παρενέργειες. «Ως ΕΛΠΕ προχωρήσαμε άμεσα στη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία μας και ο εφοδιασμός της αγοράς, αξιοποιώντας την ευελιξία των διυλιστηρίων μας αλλά και την καλή συνεργασία με άλλες χώρες-παραγωγούς», τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

Βελτιωμένες οι αποδόσεις του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2022 τόσο από πλευράς εσόδων όσο και κερδών.

Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκαν στο τρίμηνο στα 99 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 54% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, και τα καθαρά κέρδη σε 4 εκατ. ευρώ. Τα θετικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν κυρίως τη βελτίωση επιδόσεων του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και εμπορίας, λόγω των υψηλότερων διεθνών περιθωρίων διύλισης και της αυξημένης ζήτησης καυσίμων στην εγχώρια αγορά, που αντιστάθμισε την αρνητική επίπτωση της ενεργειακής κρίσης στο λειτουργικό κόστος.

Τα δημοσιευμένα EBITDA ανήλθαν στα 501 εκατ. ευρώ και τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη στα 347 εκατ. ευρώ, καθώς επηρεάστηκαν από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου στην αποτίμηση αποθεμάτων αλλά και από τον λογιστικό χειρισμό των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ, επίπτωση που αντιστρέφεται στα επόμενα τρίμηνα. Τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ ενισχύθηκαν και από την αύξηση της ζήτησης καυσίμων στην εγχώρια αγορά, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί καθώς μπαίνουμε σε τουριστική περίοδο. Η συνολική ζήτηση για επίγεια καύσιμα αυξήθηκε κατά 16% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ η κατανάλωση καυσίμων κίνησης κατά 17% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022, ως αποτέλεσμα της άρσης των περιορισμών λόγω πανδημίας και της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας. Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε επίσης κατά 15% σε ετήσια βάση. Σημαντική αύξηση της τάξης του 160% κατέγραψαν τα αεροπορικά καύσιμα λόγω της αυξημένης πτητικής δραστηριότητας, ενώ η κατανάλωση ναυτιλιακών καυσίμων αυξήθηκε κατά 4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT