Φυσικό αέριο: Στο φουλ η Ρεβυθούσα για τα Βαλκάνια

Φυσικό αέριο: Στο φουλ η Ρεβυθούσα για τα Βαλκάνια

Αποδείξεις για τη σημασία των ελληνικών τερματικών σταθμών υγροποιημένου αερίου στη διαδικασία απεξάρτησης της νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό αέριο δίνει από τις 27 Απριλίου η Ρεβυθούσα.

3' 40" χρόνος ανάγνωσης

H Ρεβυθούσα και τα αυξημένα φορτία LNG που καταφτάνουν στις εγκαταστάσεις της κρατούν όρθια την αγορά της Βουλγαρίας από τις 27 Απριλίου, οπότε η Gazprom έκλεισε τη στρόφιγγα στη γειτονική χώρα, στερώντας από το σύστημά της το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Καθημερινά, μέσω της Ελλάδας φτάνουν στη Βουλγαρία ποσότητες φυσικού αερίου 90.000-100.000 μεγαβατωρών την ημέρα, εκ των οποίων 10.000 αζερικό αέριο που προμηθεύεται η ίδια, βάσει συμβολαίου μέσω του αγωγού Tap και του υφιστάμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού που δουλεύει σε αντίστροφη ροή.

Το υπόλοιπο είναι αέριο που στέλνουν στη Βουλγαρία η Mytilineos, η ΔΕΠΑ και η ουγγρική εταιρεία MET, αξιοποιώντας τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, που τους παρέχει την ευελιξία πρόσθετων αγορών για εξαγωγές σε μια συγκυρία που στη spot αγορά βρίσκουν άφθονο αέριο, καθώς έχει μειωθεί η ζήτηση της Κίνας και παράλληλα οι traders σπεύδουν να ξεφορτωθούν φορτία, φοβούμενοι επερχόμενη ύφεση. Μάλιστα, από τον Μάιο το LNG που φτάνει στη Ρεβυθούσα από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αλγερία και άλλες χώρες παραγωγούς, μεταφέρεται μέσω της Βουλγαρίας και στη Ρουμανία, καλύπτοντας ένα μικρό ποσοστό των αναγκών της.

Η αβεβαιότητα στην αγορά αερίου ενισχύθηκε χθες, μετά την απόφαση της Gazprom να σταματήσει τις εξαγωγές μέσω της Πολωνίας και να περιορίσει τις ροές προς τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ, τον Ιούνιο οι ήδη αυξημένες εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα αναμένεται να διπλασιαστούν σε σύγκριση με τον Mάιο, με κατεύθυνση τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Τον Μάιο στη Ρεβυθούσα έχουν ήδη ξεφορτώσει δύο πλοία για λογαριασμό της ΔΕΗ και της Mytilineos και αναμένονται ακόμη δύο της ΜΕΤ και ένα της Mytilineos, τα οποία θα προσθέσουν συνολικά στο σύστημα περίπου 2,5 εκατ. μεγαβατώρες. Για τον Ιούνιο έχουν προγραμματιστεί επτά φορτία, δύο της Elpedison, δύο της ΜΕΤ, δύο της ΔΕΠΑ και ένα μεγάλο της Mytilineos, που θα μεταφέρουν διπλάσιες ποσότητες από αυτές του Mαΐου, γύρω στα 5 εκατ. μεγαβατώρες. Οι αυξημένες ποσότητες θα υποκαταστήσουν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, και ρωσικό αέριο, η ροή του οποίου θα μηδενιστεί και προς την Ελλάδα το διάστημα 21-27 Ιουνίου, που η Gazrpom έχει προγραμματίσει εργασίες συντήρησης σε τμήμα του Turkish Stream.

Το σύστημα δηλαδή του Νοτίου Διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, στον οποίο η Κομισιόν στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο προσβλέποντας στον διπλασιασμό της μεταφορικής του δυναμικότητας, έχει αρχίσει να δουλεύει ήδη σε αυτή την κατεύθυνση, με την Ελλάδα να διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Από τον Ιούνιο, που θα λειτουργήσει ο αγωγός IGB, η Βουλγαρία θα παραλαμβάνει μέσω της Ελλάδας και των τερματικών σταθμών της Ρεβυθούσας και της Τουρκίας αμερικανικό αέριο, το οποίο όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας θα προμηθεύεται σε χαμηλότερες τιμές από εκείνες που είχαν συμφωνηθεί με την Gazrpom. Με αυτές τις προοπτικές, αλλά και με το υπαρκτό ενδεχόμενο της πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου, ο σχεδιασμός του ΔΕΣΦΑ για προσθήκη μιας νέας πλωτής αποθήκης (FSU) επισπεύδεται προκειμένου να την έχει εγκαταστήσει μέσα στον Ιούλιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ΥΠΕΝ. Μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΔΕΣΦΑ αναμένεται να προχωρήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία GasLog για την ενοικίαση του πλοίου που θα λειτουργήσει ως πλωτή δεξαμενή για διάστημα ενός έτους. Παράλληλα, προωθεί μέσω σχετικού αιτήματος προς το ΥΠΕΝ σχέδιο για μόνιμη εγκατάσταση FSU.

Η αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου ενισχύθηκε χθες, μετά την απόφαση της Gazprom να επιβάλει κυρώσεις στην εταιρεία που διαχειρίζεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού και να σταματήσει τις εξαγωγές ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας. Επιπλέον, περιόρισε τις ροές αερίου προς την Gazprom Germania, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή της με τη Δύση. Η Γερμανία τον περασμένο μήνα ανέλαβε προσωρινά τον έλεγχο της Gazprom Germania για να εξασφαλίσει την εκτέλεση των συμβολαίων που είχε, αφού οι περισσότεροι πελάτες της αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει κυρώσεις στην Gazprom Germania GmbH δείχνει ότι «η αντιπαράθεση για την ενέργεια είναι ένα όπλο» για τη Μόσχα, είπε ο Χάμπεκ την Πέμπτη σε ομιλία του στην Κάτω Βουλή. Αμεσος ήταν ο αντίκτυπος των αγορών, με τις τιμές του φυσικού αερίου να σημειώνουν αύξηση χθες κατά 22%. Η αντιπαράθεση γύρω από τον τρόπο πληρωμής της Gazprom φαίνεται να καταλαγιάζει σιγά σιγά και ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 20ής Μαΐου. Μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες φέρεται να έχουν ήδη πληρώσει βάσει του διατάγματος Πούτιν, ενώ και οι ελληνικές εταιρείες προετοιμάζονται, καθώς βάσει των συμβολαίων τους θα πρέπει να πληρώσουν στις 20 Mαΐου τις καταναλώσεις του Απριλίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT