Ο αναγκαίος συμβιβασμός στο Δ.Σ. της ΕΚΤ

Ο αναγκαίος συμβιβασμός στο Δ.Σ. της ΕΚΤ

Τα «γεράκια» θα δουν νωρίς την πρώτη αύξηση επιτοκίων, ενώ τα «περιστέρια» θα λάβουν εγγυήσεις για παρέμβαση εάν τα spreads διευρυνθούν.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Ακόμη και τα ευρέως γνωστά ως «περιστέρια» της ΕΚΤ τελικά παραδέχονται πως ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος από αυτό που ανέμεναν. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η περίπτωση να υπάρξει μια σταδιακή άνοδος των επιτοκίων φαίνεται απολύτως κατανοητή. Από την άλλη, τα «περιστέρια» της ΕΚΤ ακόμη ανησυχούν πως μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διεύρυνση των spreads των ομολόγων στην Ευρωζώνη. Κρίνοντας από τα πρόσφατα σχόλια της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα φαίνεται να καταλήγει σε ένα συμβιβασμό: τα «γεράκια» θα δουν νωρίς μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων, ενώ τα «περιστέρια» θα λάβουν μια γερή υπόσχεση πως η κεντρική τράπεζα θα παρέμβει σε περίπτωση που τα spreads των ομολόγων διευρυνθούν σε μεγάλο βαθμό.

Η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα για δύο λόγους. Αρχικά, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες, το κάνει αυτό για να χαμηλώσει τις benchmark αποδόσεις των ομολόγων, ώστε τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις αλλά και οι κυβερνήσεις να δανείζονται με ευνοϊκούς όρους. Δεύτερον, θέλει να αποτρέψει μια υπερβολική διεύρυνση των spreads μεταξύ διαφορετικών εκδοτών κρατικών ομολόγων. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στις 14 Απριλίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε ήδη τονίσει πως η ΕΚΤ «θέλει να διαβεβαιώσει πως η νομισματική πολιτική μεταδίδεται σωστά και πως αποφεύγεται ένας αδικαιολόγητος κατακερματισμός». Δεν είναι απίθανο, λοιπόν, η ΕΚΤ να ανακοινώσει στις 9 Ιουνίου ένα νέο εργαλείο που αφορά μια ενδεχόμενη επιλεκτική αγορά ομολόγων στο μέλλον. Οσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο, εμείς ενισχύουμε τις πιθανότητες μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο κατά 25 μονάδες βάσης, από 40% σε 70%. Οπως έχουμε αναφέρει, προβλέπουμε δύο ακόμη αυξήσεις 25 μονάδων βάσης, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, τρεις ακόμη το 2023 και δύο το πρώτο μισό του 2024. Βέβαια, μια αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο δεν αποτελεί deal που έχει κλείσει. Βάσει των εκτιμήσεών μας, θεωρούμε πως η οικονομία στην περιοχή της Ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσει στασιμότητα το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί, από την πλευρά της, να αναμένει μια αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Σε περίπτωση που τα στοιχεία του Απριλίου και του Μαΐου κινηθούν τελικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των ειδικών της ΕΚΤ, τα λεγόμενα «περιστέρια» ίσως να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν μια πρώτη αύξηση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εμείς εκτιμούμε πως η ΕΚΤ θα προτείνει στη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου πως μια αύξηση των επιτοκίων θα μπει στην ατζέντα στις 21 Ιουλίου, μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές του Ιουλίου.

* Οι κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ, Κάλουμ Πίκερινγκ και Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT