Ευρωζώνη: Μόλις 2,7% η ανάπτυξη φέτος

Στο 6,8% ο πληθωρισμός έναντι 4% που προβλεπόταν τον Φεβρουάριο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σημαντικά μειωμένη θα είναι η μεγέθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2022, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μόλις δημοσιεύθηκαν. Πολύ σημαντική είναι επίσης η αύξηση στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό σε σύγκριση με τις χειμερινές προβλέψεις του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα ΑΕΠ της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης θα διογκωθούν κατά μόλις 2,7% φέτος, έναντι 4% που προέβλεπε τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το 2023, η οικονομία της Ε.Ε. και την Ευρωζώνης προβλέπεται πλέον ότι θα μεγεθυνθούν κατά 2,3%, έναντι 2,8% και 2,7% αντίστοιχα στις χειμερινές προβλέψεις του Φεβρουαρίου.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι η αύξηση του ετήσιου δείκτη τιμών στην Ε.Ε. θα φτάσει το 6,8% για το 2022, ενώ προ τριών μηνών η εκτίμηση ήταν 3,9%. Για το 2023, η πρόβλεψη είναι να μειωθεί στο 3,2% (τον Φεβρουάριο προβλεπόταν να πέσει στο 1,9%). Οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ευρωζώνη είναι πλέον 6,1% το 2022 και 2,7% το 2023. Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο τρέχον (δεύτερο) τρίμηνο και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκλιμάκωσης, που αρχικά θα είναι «πολύ σταδιακή», όπως ανέφερε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι ειδικοί της Επιτροπής υπολόγισαν και τις συνέπειες της πιθανής πλήρους διακοπής του εφοδιασμού αερίου στην Ε.Ε. από τη Ρωσία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ανάπτυξη της Ε.Ε. ουσιαστικά θα μηδενιστεί φέτος (θα περιοριστεί στο 0,2%) και θα είναι μειωμένη κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2023. Εντός του τρέχοντος έτους, η «ανάπτυξη θα έχει αρνητικό πρόσημο» σε αυτό το σενάριο, είπε ο επίτροπος Οικονομίας. Ο πληθωρισμός στην Ε.Ε. θα είναι κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από το βασικό σενάριο το 2022, αγγίζοντας το 10% σε ετήσια βάση, ενώ θα είναι κατά μία μονάδα υψηλότερος το 2023.

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία, η ανάπτυξη της Ε.Ε. θα περιοριστεί στο 0,2%, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί, όπως και οι κίνδυνοι ακόμη πιο αρνητικών οικονομικών εξελίξεων, που συνδέονται με την παράταση του πολέμου, σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι. Αντιστρόφως, όπως επισήμανε, «η δυνατή και βελτιούμενη αγορά εργασίας, οι μειούμενοι δείκτες αποταμίευσης των νοικοκυριών, οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και η πλήρης ανάπτυξη του Recovery and Resilience Facility αναμένεται να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα. Ερωτώμενος εάν οι νέες προβλέψεις δικαιολογούν την αναθεώρηση της σύστασης για την κατάργηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2023, ο επίτροπος Οικονομίας απάντησε ότι η σύσταση της Κομισιόν θα συνοδεύσει την παρουσίαση του εαρινού πακέτου την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως η αρχική σύσταση ήταν για κατάργηση της γενικής ρήτρας διαφυγής –που αναστέλλει τις δημοσιονομικές επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης– το 2023. Υπό τη σκιά της νέας κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή, η Κομισιόν είχε γνωστοποιήσει ότι η τελική της καθοδήγηση για τη δημοσιονομική πολιτική το 2023 θα προέκυπτε βάσει των ευρημάτων της εαρινής πρόβλεψης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η ανεργία θα μειωθεί στο 6,7% φέτος και στο 6,5% του χρόνου στην Ε.Ε. – και αντίστοιχα στο 7,3% και στο 7% στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο κ. Τζεντιλόνι, η αγοραστική δύναμη θα μειωθεί, αφού οι μισθοί δεν θα αυξηθούν στον ίδιο ρυθμό με τον πληθωρισμό.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα των οικονομιών της Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί από 4,7% του ΑΕΠ το 2021 σε 3,6% το 2022 και 2,5% το 2023. Το συνολικό επίπεδο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από 89,7% το 2021 στην Ε.Ε. (97,4% στην Ευρωζώνη) σε 85,2% το 2023 (92,7% στην Ευρωζώνη)

Σχετικά με τις πιο μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε., η Κομισιόν εκτιμά πως η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί οριακά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα μεγεθυνθεί σε ετήσια βάση κατά μόλις 1,6%. Εκ των τεσσάρων μεγάλων, την καλύτερη επίδοση αναμένεται να έχει η ισπανική οικονομία (μεγέθυνση 4% το 2022), έναντι 3,1% στη Γαλλία και 2,4% στην Ιταλία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT