Αρνητικό κλίμα στο Χ.Α., με μικρές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα

Αρνητικό κλίμα στο Χ.Α., με μικρές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, στη σκιά του υψηλού πληθωρισμού και του πολέμου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Πιέσεις και έντονη μεταβλητότητα σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επέστρεψε στην πτώση, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται εκ νέου κάτω από τις 860 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος, καθώς και επιλεγμένα blue chips, βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών, με την αγορά να ευθυγραμμίζεται στο γενικότερα επιφυλακτικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ προσεχώς, συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Στο βασικό σενάριο της Depolas Investment Services, ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται ότι θα κινηθεί εντός της περιοχής των 820-900 μονάδων, εν αναμονή και των εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. «Απαιτείται τουλάχιστον σταθεροποίηση των διεθνών δεικτών, ώστε να καταφέρει ο εγχώριος δείκτης να διασπάσει το προαναφερόμενο εύρος τιμών», όπως επισημαίνει.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,88% και έκλεισε στις 859,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,20 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης εντοπίζονταi στις 850 και 840 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 880 και 890 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,01% στις 2.059,26 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,87% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.397,056 μονάδες, με τις Epsilon Net, Intrakat, Entersoft και Παπουτσάνης να ξεχωρίσουν με κέρδη άνω του 3%.

Από τα μη τραπεζικά blue chips μόνο έξι τίτλοι έκλεισαν ανοδικά, με τη Βιοχάλκο να ξεχωρίζει στο 2,21%. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 3% κατέγραψαν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ και ακολούθησε με πτώση άνω του 2% η Motor Oil.

Ο τραπεζικός κλάδος, καθώς και επιλεγμένα blue chips, βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,98% στις 555,70 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,82%, την Alpha Bank κατά 1,11%, την Εθνική Τράπεζα κατά 0,58% και τη Eurobank κατά 0,49%.

Πληθωρισμός, συνέχιση πολέμου και αύξηση επιτοκίων συνεχίζουν να προβληματίζουν την αγορά, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Μια λήξη του πολέμου θα μπορούσε να δώσει σημαντική ανάσα στις αγορές. Από την άλλη, η Ελλάδα έχει μπροστά της θετικές ειδήσεις, με τις εκλογές και τις όποιες πολιτικές εξελίξεις να είναι στο τραπέζι, ενώ η επενδυτική βαθμίδα είναι πλέον ορατή και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να έρθει νωρίτερα.

Η μεταβλητότητα είναι το μόνο σίγουρο ότι θα συνεχιστεί, λέει ο αναλυτής. Μέχρι το τέλος του μήνα και την ολοκλήρωση του MSCI θα δούμε αύξηση τζίρου, με το ζενίθ να καταγραφεί στην τελευταία συνεδρίαση. Είναι λογικό με τις αλλαγές και τις νέες εισόδους να δούμε εκροές από άλλους τίτλους, κάτι που παρατηρείται εντονότερα στη ΔΕΗ. Λογικά η αγορά θα πρέπει να κρατήσει δυνάμεις για εκείνη την ημέρα, μια και συνήθως καταγράφονται υψηλά περιόδου για τις εισόδους και χαμηλά για τις εξόδους ή τις μειώσεις.

Οι αντιστάσεις είναι πλέον μαζεμένες στο επίπεδο των 868-875 μονάδων, όπως επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης. Οσο δεν κατοχυρώνεται δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι καλύτερο. Το πρόσφατο χαμηλό των 843 μονάδων προσφέρει κάποια στήριξη, που h διάσπασή του μπορεί να φέρει το Χ.Α. στη ζώνη των 830 μονάδων.

Κατά την Κύκλος Χρηματιστηριακή, πάντως, η ελληνική αναβάθμιση στον βαρύνουσας σημασίας δείκτη MSCI που ακολουθούν οι ισχυρότεροι διεθνείς επενδυτές διαμορφώνει προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο ελληνικό Xρηματιστήριο, παρά τη διατήρηση των μαύρων σύννεφων στο περιβάλλον, με στόχο τις 895 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT